Stižu italijanske investicije: I auto-industrija i veliki agropotencijal u Srbiji

22.03.2023

07:35

0

Delegacija od 149 kompanija iz Italije poručila na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije da počinju nova ulaganja u našu zemlju

Stižu italijanske investicije: I auto-industrija i veliki agropotencijal u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Italija je već godinama jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, a najveći italijanski investitori trenutno zapošljavaju u Srbiji 22.000 radnika, dok sa kooperantima taj broj dostiže i 50.000.

Ukupne italijanske investicije u Srbiji su dostigle 3,9 milijardi evra, a nakon juče održanog Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije u Beogradu izvesno je da će one biti još veće.

Potpisani brojni sporazumi

Italija je u 2022. godini bila treći spoljnotrgovinski partner Srbije, treće najveće izvozno tržište za srpsku robu, četvrti najveći partner u uvozu, 12. po značaju tržište za plasman usluga iz Republike Srbije i 12. najveći strani investitor. Robna razmena dveju zemalja u 2022. godini iznosila je ukupno 4,58 milijardi evra, i veća je za 10,5 odsto nego u 2021.

Na Forumu je učestvovalo 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije, a potpisani su brojni sporazumi između dve zemlje. Prema rečima ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, italijanska preduzeća sa srpskim mogu da sarađuju u brojnim oblastima, od auto-industrije do visokog školstva.

- Zaista postoje mnogi sektori u kojima mogu biti prisutna italijanska preduzeća i u kojima se može sarađivati, to može biti automobilska industrija, poljoprivedno-industrijska saradnja, sfera proizvodnje mašina... Možemo sarađivati u naučnim, istraživačkim oblastima, oblasitma na polju visokog školstva – istakao je Tajani.

On je podsetio da je plan i da se organizuje Festival startap preduzeća.

- Mislimo na mlade koji predstavljaju budućnost. Mladi, kako u Srbiji, tako i u Italiji, mogu da rade zajedno, želimo da im pružimo mogućnost da iskažu potencijal i da se iskažu kao preduzetnici - rekao je Tajani.

Ko su najveći investitori iz Italije

U najznačanije investitore iz Italije u Srbiji spadaju: FCA, odnosno Stelantis u Kragujevcu, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./DDOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac,Generali Group, Valy - Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea, i mnogi drugi.

Ministar je dodao da je podrška tim ljudima važna, jer svako ko radi i preduzima stvara dobrobiti za svoje društvo.  

- Nastojimo da kroz tu ekonomsku dobit radimo na uspostavljanju stabilnosti i mira, kao i na rešavanju brojnih problema sa kojima se zajedno suočavamo - rekao je italijanski ministar.

Prema rečima pojedinih učesnika Foruma, Italijanima je veoma zanimljiv naš agrar i ulaganje u tzv. pametne farme, kao i u zelenu ekonomiju.

- Ima jako mnogo prostora u srpskoj poljoprivredi za ulaganje italijanskih firmi. Sigurno je da će biti novih, značajnih investicija iz Italije - istakao je jedan od italijanskih privrednika.

Što više malih i srednjih preduzeća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je potpisano 13 sporazuma koji pokazuju koliko je širok dijapazon naše saradnje sa Italijom. Kako je dodao, namera je da se privuče što više malih i srednjih preduzeća iz Italije, od prehrambene do drvne industrije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Aleksandar Vučić na Forumu

- Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama rade hiljade naših ljudi, postoji značajan doprinos finansijskom sektoru... Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju - rekao je Vučić.

Direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović naglasio je da je u poseti Srbiji bila najveća italijanska delegacija u poslednjih 10 godina, kao i da je to jedan od najveći poslovnih foruma u poslednjih pet godina na bilateralnom nivou.

Cilj foruma je, osim unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima i predstavljanje mogućnosti za nove investicije italijanskih kompanija u Srbiji, navode iz PKS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike