Vučević otvorio vetropark Krivača kod Golupca (VIDEO)

15.05.2024

12:38

0

Autor: R.B.

Vetropark sa 22 vetroturbine je kapaciteta 105 megavata izgradile srpska kompanija i slovenački inveticioni fond

Vučević otvorio vetropark Krivača kod Golupca (VIDEO)
Premijer Srbije Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

U blizini Golupca srpska kompanija „MK Group“ i slovenački fond za obnovljivu energetiku „Alfi renjuvables“ danas su otvorile prvi vetropark u istočnoj Srbiji - vetropark „Krivača“.

Vetropark je kapaciteta 105 megavata (MW) i sa 22 vetroturbine i godišnje će proizvoditi 310 gigavat sati (GWh) zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

Ova zajednička investicija vredna je 165 miliona evra i predstavlja značajan doprinos energetskoj tranziciji Srbije.

Tanjug/Rade Prelić
Vetropark Krivača

 

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant, i predstavnici kompanija.

Premijer Vučević je rekao da država ovoga puta nije morala da da novac da dođu investitori, ali da je omogućila dobar poslovni ambijent.

- Ono što država Srbija treba dalje da radi, to je zadatak i vlade i ministarstva energetike, da ne zato što smo se obavezali na prelazak na obnovljive izvore energije, već zato što je to naša nacionalna potreba.To je potreba naših građana, naše industrije, nije formalna obaveza. Naš interes je da smo energetski što nezavisniji, da imamo dovoljno energije i biće nam potrebno sve više, kako se Srbija bude industrijalizovala, razvijala, otvarali se novi pogoni, fabrike, nova radna mesta. Razumevanje i saradnja sa prirodom. Nikada nisam bio zagovornik radiklanih pozicija, ili potpuna industralizacija bez osvrta na životnu sredinu, kao i ova druga strana koja isključivo potencira zaštitu životne sredine – istakao je predsednik Valde.

Vučević je kazao da je ovo ji veliki podsticaj za lokalne samouprave.

- Želimo da zadržimo ljude, ali i da vratimo. Iz ovog kraja imamo mnogi ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom, da ih vratimo u Srbiju, da ojačamo i osnažimo ovaj prelepi deo Srbije. Nije zelena samo Slovenije, zelena je i Srbija, samo mi Srbi se nekada stidimo, zaboravimo da kažemo da je i naša zemlja lepa, poštujući naravno druge. Čekamo nove projekte i konkrtene rezultate - zaključio je premijer Vučević.

Mihailo Janković, ispred „MK Grup“, obratio se prisutnima i rekao da će ova grupa dati veliku podršku energetskoj tranziciji.

- Ako ljude pamte po onome što iza sebe ostavljaju, danas možemo biti ponosni na ovo - kazao je Janković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike