Sa komšijama u energetsku tranziciju i u zelenu struju

02.04.2024

13:10

0

Srbija će i kroz regionalnu saradnju težiti ostvarenju ciljeva energetske tranzicije, istakli iz EPS-a na konferenciji "Energije Balkana"

Sa komšijama u energetsku tranziciju i u zelenu struju
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Srbija energetsku tranziciju shvata ozbiljno i „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) postavljene ciljeve će da ostvaruje i kroz regionalnu saradnju, pre svega kada je reč o povećanju udela obnovljivih izvora energije, izjavio je danas v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković.

Živković je, na Međunarodnoj stručnoj konferenciji "Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?", koju je organizovala redakcija specijalizovanog portala „Energija Balkana“, istakao da je u tom smislu posebno značajan projekat "Gornja Drina" koji se radi zajedno sa „Elektroprivredom Republike Srpske“.

– Verujem da možemo da smognemo snage i da kroz saradnju sa elektroprivredama Republike Srpske i Crne Gore prevaziđemo poteškoće i izgradimo tih 200 megavata – rekao je prvi čovek EPS-a.

Dodao je da je na nedavnom Samitu energetike u Trebinju bilo reči i o ideji za projekat "Srednja Drina", u kome bi, osim elektroprivreda Srbije i Srpske, učestvovala i Elektroprivreda Federacije BiH, i u kome bi EPS imao većinski udeo od 50 odsto.

Živković je istakao da će EPS nastaviti svoje zelene projekte, kako nove tako i revitalizaciju postojećih kapaciteta, i naveo da su prethodne revitalizacije Hidroelektrane (HE) „Bajina Bašta“, „Đerdapa 1“ i „HE Zvornik“ dale značajan doprinos prošlogodišnjoj proizvodnji električne energije iz hidrosektora sa istorijski visokim brojkama.

– Pripremamo i revitalitacije reverzibilne HE „Bajina Bašta“, „Vlasinskih HE“, „Bistrice“, „Đerdapa 2“ i HE „Potpeć" – rekao je on.

Naglasio je da kada se govori o izazovima, na energetici je poseban zadatak da pomogne privredi da bude konkurentnija u smislu izazova koje donosi CBAM mehanizam (karbonske takse).

Prema njegovim rečima, sadašnjoj generaciji se u smislu međugeneracijske odgovornosti nameće više pitanja, među kojima je pitanje da li bi srpska energetika trebalo da ograničava svoj razvoj bilo kakvom odlukom iz prošlosti poput moratorijuma (na nuklearnu energiju) i koja još zemlja u svetu je sebi dozvolila takav komfor.

Takođe i da li je srpska energetika spremna za hrabar iskorak u diversifikaciji resursa, svesna da zavisnost od fosilnih goriva nije dugoročno održivo rešenje, bilo da je u pitanju resurs ili tehnološka ili geopolitička zavisnost, a svesna i potencijala sopstvenih zelenih resursa, kao što su voda, vetar, sunce, pritom jasno težeći da u ovom veku dostigne karbonsku neutralnost.

Konferencija ja održana u saradnji sa EPS-om, a pod pokroviteljstvom „Elektromreže Srbije“ i Ministarstva rudarstva i energetike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike