Potpisan ugovor za izgradnju vetroparka "Pupin": Električnom energijom biće snabdeveno 40.000 domaćinstava

26.03.2024

22:10

0

Očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine

Potpisan ugovor za izgradnju vetroparka "Pupin": Električnom energijom biće snabdeveno 40.000 domaćinstava
Copyright Promo: TEKO Kostolac

Set ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju Vetroparka "Pupin" sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan je danas u hotelu ''Hajat'', u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine.

- Aukcije su nama pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka "Pupin" biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće oko 40.000 domaćinstava.

- Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane - rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Ministarka je naglasila da su u toku pregovori za 1GW samobalansiranih solarnih elektrana sa konzorcijumom koji predvodi "Hjundai Inžinjering" i koje će po završetku izgradnje biti u vlasništvu države.

- Prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu - rekla je Đedović Handanović.

Navela je da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno učešće i privrede i građana, kao i da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem video poruke) Yair Seroussi i član Izvršnog odbora Erste Banke Srbija Nikola Stamenković.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike