EIA: Prodaja električnih automobila će porasti za petinu

23.04.2024

10:13

0

Ljudi će više voziti na struju i za to je potrebno ubrzati gradnju infrastrukture i obezbeđenja povoljne energije, upozoravaju iz Međunarodne agencije za energiju (IEA)

EIA: Prodaja električnih automobila će porasti za petinu
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prodaja električnih automobila (EV) će u 2024. porasti na 17 miliona sa 14 miliona u 2023. godini, a pristupačne cene i izgradnja infrastrukture su ključne za budući rast, navodi se u danas objavljenoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Očekuje se da će samo u Kini ove godine biti prodato 10 miliona EV, prenosi Rojters.

– Niske marže, nestabilne cene metala za baterije, visoka inflacija, kao i postepeno ukidanje podsticaja za kupovinu u nekim zemljama su izazvale zabrinutost zbog tempa rasta industrije EV, ali podaci o globalnoj prodaji su i dalje jaki – navodi se u saopštenju IEA.

Agencija sa sedištem u Parizu procenjuje da će u ovoj godini više od 20% ukupne prodaje svih vrsta automobila činiti električna vozila. Globalna prodaja EV je u prvom kvartalu 2024. porasla za 25% međugodišnje, ali udeo prodatih električnih automobila značajno varira po regionima, ističe se u izveštaju.

Rast prodaje EV u Evropi je, prema analizi Međunarodne agencije za energiju, prigušen zbog "generalno slabih izgleda prodaje putničkih automobila i ukidanja subvencije za proizvodnju EV u nekim zemljama".

Automobili koji imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem su na tržištima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i dalje jeftiniji u odnosu na električna vozila, što predstavlja ključan razlog za usporen rast prodaje EV, zaključuje se u analizi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike