Meser malim akcionarima nudi više nego što se očekivalo

26.03.2024

09:13

0

Autor: R.B.

Za otkup manjinskog paketa akcija Tehnogasa, većinski vlasnik dao velikodušnu ponudu starim akcionarima

Meser malim akcionarima nudi više nego što se očekivalo
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nemačka kompanija „Meser“ nudi 25.000 dinara po akciji za otkup manjinskog paketa u srpskom „Meser Tehnogasu“, objavljeno je u ponudi za preuzimanje. Odnos ponuđene cene i knjigovodstvene vrednosti (P/B racio) u ovom slučaju iznosi 1,15.

Pred objavljivanje ponude, koja je odobrena od Komisije za hartije od vrednosti, akcija „Tehnogasa“ plaćala se 24.000 dinara pa se ta cena i očekivala u ponudi.

Ponuda za preuzimanje preostalog udela od 17,9% u kompaniji listiranoj na Beogradskoj berzi traje do 15. aprila. Tržišta kapitalizacija kompanije prema ceni iz ponude iznosi oko 221 milion evra.

Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum, za „Blumberg Adrija“ objašnjava da je Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u slučaju preuzimanja firme nedvosmislen i ponuđena cena mora biti viša od dve kategorije.

– Prva je prosečna cena trgovanja u poslednjih šest meseci, ili najviša cena koju je ponuđač platio prethodnih godinu dana. Neposredno pred zvanično objavljivanje, kompanije je sticala akcije i to bi trebalo da bude definisana otkupna cena. Mislim da je kompanija to svesno odradila kako bi na neki način nagradila postojeće akcionare za njihove poverenje koje su ukazali kompaniji u prethodnom periodu. Recimo, da nije otkupljivala akcije, referentna cena bi bila šestomesečni prosek i to bi se kretalo na nivou od oko 16.000 dinara, jer ovaj nagli rast koji smo imali je kratkog daha kada su bile spekulacije pre nego što je stigla zvanična objava – rekao je Stakić.

Ostajanje i bez dividende

Kada manjinski akcionari budu prodali svoje akcije u „Tehnogasu“ ostaće i bez redovnih dividendi jer ova kompanija se na Beogradskoj berzi izdvajala po relativno stabilnoj dividendnoj politici.

Proizvođač i distributer tehničkih i medicinskih gasova tradicionalno isplaćuje dividende na nivou od oko četvrtine ostvarenog profita. Prethodne godine, nakon pada neto dobiti, „Tehnogas“ je predložio i isplatu manje dividende akcionarima.

Tako je predloženo da se akcionarima isplati dividenda od 450 dinara po akciji, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za oko 20%.

Što se rezultata tiče, „Meser Tehnogas“ nije još izvestio o drugoj polovini godine, ali je u prvoj polovini 2023. zabeležio međugodišnji rast profita od 54%, nakon čega je neto dobit iznosila 1,1 milijardu dinara (9,6 miliona evra).

Prihodi od prodaje su uvećani i na domaćem i na inostranom tržištu, ali prodaja na domaćem terenu i dalje predstavlja najveći deo prihoda kompanije (5,6 naspram 1,5 milijardi dinara).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike