Meser Tehnogas otkupljuje akcije, očekivan odlazak s berze

26.02.2024

09:25

1

Autor: R.B.

Nemačka kompanija „Meser“ objavila je nameru za preuzimanje akcija u srpskoj firmi „Meser Tehnogas“

Meser Tehnogas otkupljuje akcije, očekivan odlazak s berze
Ilustracija - Copyright Pixabay/ Gerd Altmann

Kao što je i najavljivano, većinski vlasnik „Meser - Tehnogasa“ (tiker Belex-a: TGAS), nemačka kompanija „Meser“ (Messer SE & Co. KGaA), objavila je nameru za preuzimanje akcija u toj kompaniji.

Na ovu vest skočila i cena akcija i njen promet na Beogradskoj berzi, gde je to jedna od likvidnijih akcija. Obim trgovanja prošle nedelje iznosio je 134 miliona dinara (1,1 milion evra), a čak 451.000 evra otpalo je na trgovanje akcijama proizvođača i distributera gasova, javlaj „Blumberg Adrija“.

Printscreen:Beogradska berza
Kretanje akcije Meser Tehnogas u poslednjih mesec dana

 

Cena akcija „Mesera„ je u prethodnih pet dana skočila za 12,7%, a od početka godine je napredovala za 49%, a petak je završila na ceni od 24.643 dinara. Cena po kojoj će biti sproveden otkup akcija biće poznata kasnije jer kompanija ima 15 dana za podnošenje ponude nakon slanja obaveštenja o nameri preuzimanja.

Već nekoliko nedelja spekuliše se da će se „Meser Tehnogas“ povući sa Beogradske berze, što je poprilična udarac za berzu sa veoma malo likvidnih akcija.

– Mislim da će se uspešno sprovesti otkup i da će kompanija biti delistirana. U uslovima ovakve likvidnosti akcije, male dividende, i potpune nezainteresovanosti menadžmenta za manjinske akcionare, izražene netransparentnosti, i nepostojeće korporativne kulture, nema razloga da oni koji sada drže akciju ne prihvate ponudu – rekao je nakon objavljivanja prvobitne vesti Vladan Pavlović iz „Ipopema sekrjuritisa“

Pored toga što je jedna od kompanija koje se nalaze u okviru indeksa najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, „Meser“ se izdvaja i po relativno stabilnoj dividendnoj politici. Proizvođač i distributer tehničkih i medicinskih gasova tradicionalno isplaćuje dividende na nivou od oko četvrtine ostvarenog profita, i spada u vodeće kompanije na Beogradskoj berzi po ovom kriterijumu.

Prethodne godine, nakon pada neto dobiti, „Meser“ je predložio i isplatu manje dividende akcionarima. Tako je predloženo da se akcionarima isplati dividenda od 450 dinara po akciji, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za oko 20%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike