Zašto kompanije beže sa Beogradske berze?

13.02.2024

10:55

0

Autor: R.B.

Tokom prošle godine sa srpske berze „skinuta“ su 44 akcionarska društva, tokom prethodne 48...

Zašto kompanije beže sa Beogradske berze?
Copyright Profimedia

Glavni razlog zbog kog kompanije napuštaju Beogradsku berzu jeste njihova percepcija da je ovo tržište kapitala obavezu i trošak, odnosno da generalno nemaju nikakve koristi od te vrste otvorenosti, ocenio je glavni broker „Momentum sekjurities“, Nenad Gujaničić, u razgovoru za Biznis.rs.

Na Beogradskoj berzi trenutno se nalazi 891 akcionarsko društvo ali u kontinuitetu se trguje, što je suština berze, svega sa desetak akcija. Tokom prošle godine sa srpske berze „skinuta“ su 44 akcionarska društva, tokom prethodne 48.… a sada će, izgleda, taj broj biti i manji i to u onom nejvrendijem delu. Prema najavama iz medija, sa Berze će prvi u2024. otići „Meser Tehnogas“.

Tih desetak akcija, odnosno kompanija koje vrede poverenja investitora, nalaze se na dva prava listinga berze: na Prajm listingu su „Aerodrom Nikola Tesla“, „NIS“, „Jedinstvo“ iz Sevojna, „Fintel“ i „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca, dok su na Open Marketu akcije „Dunav osiguranja“, „Žitopeka“ iz Niša, „Impol Sevala“ i „Meser Tehnogasa“.

– Neki većinski vlasnici kapitala su iskoristili činjenicu da je tržište akcija desetkovano, pa su taj preostali delić vlasništva otkupili po dosta nižim cenama od realnih, koristeći aktuelnu zakonsku regulativu. Uglavnom, u situaciji kada je tržište dosta slabo nadmoć većinskih vlasnika u odnosu na manjinske akcionare još više dolazi do izražaja, pa smo retko imali slučajeve da se po fer vrednosti mali akcionari „izbace“ izkompanije – ocenio je Gujaničić.

Bežanija sa transparentnog tržišta

Tokom 2007. godine, odnosno po izbijanju velike svetske ekonomske krize, sa Beogradske berze „ispisalo“ se oko 220 preduzeća. Sledeće 2008. godine odluke o povlačenju donelo je još 215 kompanija, a 2009. godine oko 225 akcionarskih društava. U pandemijskoj 2020. godini, Beogradsku berzu napustilo je 65 preduzeća.

Od 2004. do danas stotine preduzeća krenulo je istim putem, a samo tokom 2023. godine desila su se veoma interesantna „povlačenja“. Jedno od njih je isključenje akcija „Luke Beograd“, kompanije koja se našla u fokusu javnosti zbog pitanja tretmana malih akcionara, kao i procene vrednosti kapitala prilikom privatizacije. Akcije „Luke Beograd“ ispisane su na zahtev današnjeg većinskog vlasnika – kompanije „Metiko Investment“.

Početkom prošle godine sa Berze su isključene i akcije „Alta banke“, i to pošto je završen postupak prinudnog otkupa akcija u kome su sve akcije otkupljene od jednog akcionara. Prema podacima bonitetne Agencije za privredne registre, jedini vlasnik „Alta banke“ danas je „Alta pej Grup“ iz Beograda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike