Galaksija kup dao male inovatore, ali i buduće brucoše

25.03.2024

16:47

0

Autor: R.B.

U osmom po redu takmičenju mladih inovatora "Galaksija kup" u Vršcu učestvovalo je 60 učenika podeljenih u 24 tima iz 14 srednjih škola iz čitave Srbije

Galaksija kup dao male inovatore, ali i buduće brucoše
Ilustracija - Copyright Nordeus fondacija/ Mina Paunović

Završen je uspešno još jedan Galaksi kup u Srbiji i izabrani su najinovativniji radovi među probranih 60 učenika iz 24 tima i 14 srednjih škola iz čitave zemlje.

Takmičari su imali zadatak da pomoću mikrokontrolera ili mikroračunara naprave koristan uređaj a prvo mesto je osvojio rad "Vision One" iz Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" iz Niša. Pobednici su napravili gedžet koji pretvara bilo koje naočare u pametan uređaj.

Nordeus fondacija/ Mina Paunović
Pobednički tim iz Niša

 

Drugo mesto je osvojio rad "Macro KeyPad" iz Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Novog Sada. Njihov rad je makro programabilna tastatura, koja ubrzava rad na računaru i povećala produktivnost korisnika.

Treće mesto je osvojio rad "Daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada" iz Školskog centra "NikolaTesla" iz Vršca.

Četvrto mesto osvojio je takođe vršački tim "Sistem za testiranje vozača početnika" iz Školskog centra "Nikola Tesla", dok je peto mesto pripalo timu Tehničke škole iz Zaječara za rad "Pomagalo za slepe osobe" - uređaj koji prepoznaje slike i glasom saopštava šta je na slici.

Učenici timova koji su osvojili prva tri mesta, ostvarili su pravo da bez polaganja upišu Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu ili Elektronski Fakultet u Nišu.

Ovu jedinstvenu smotru i takmičenje za mlade inovatore u našoj zemlji organizovala je Zajednica elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS), Školski centar "Nikola Tesla" i Nordeus fondacija.

Za sve učesnike "Galaksija kupa", Nordeus fondacija i Centar za promociju nauke organizovaće posetu ovogodišnjem Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, kako bi ih dodatno nagradili, podržali njihov razvoj u ovoj oblasti i inspirisali dalje stvaranje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike