Grad Beograd zainteresovan za Igorov patent: Projekti mladih inovatora uštedeće električnu energiju

02.02.2022

11:46

0

Implementacijom njegovog patenta u 12 zgrada uočena ušteda električne energije i do 40 odsto, pa čak i nešto više od toga

Grad Beograd zainteresovan za Igorov patent: Projekti mladih inovatora uštedeće električnu energiju
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je za TV Prva da je Grad Beograd zainteresovan za patente mladog inovatora i jednog od 50 najboljih studenata u svetu Igora Jovanovića, a koji se tiču bržeg punjenja električnih autobusa i bolje energetske efikasnosti zgrada.

- Razgovaraćemo sa resornim sekretarijatima, nadležnim službama i stručnjacima kako da na najbrži način projekte Igora Jovanovića implementiramo u našem glavnom gradu. Bez obzira na to da li se radi o implementaciji projekata u celosti ili samo nekog njihovog dela, oni su gradu veoma potrebni jer znatno štede električnu energiju - rekao je gradonačelnik Radojičić.

Beoinfo
 

Budući da je inovacija Igora Jovanovića primenjiva upravo u domenu dopunjavanja baterija električnih autobusa, na stanici "Beograd na vodi" gradonačelnik je govorio i o novoj ekološkoj liniji  javnog gradskog prevoza EKO 2, koja saobraća od SC "Milan Gale Muškatirović" do poslednjeg terminusa "Beograd na vodi".

- Ovom linijom saobraćaju novi autobusi na električni pogon, u koje je Grad Beograd protekle godine uložio šest miliona evra, te uvezao 10 novih solo autobusa, kineskog proizvođača "Higer". JKP "Gradsko saobraćajno preduzeće" Beograd već poseduje pet solo autobusa na električni pogon istog proizvođača, a ovom kupovinom se broj ovakvih vozila povećao na ukupno 15. Za punjenje ovih autobusa obezbeđene su četiri lokacije za punjenje u gradu - rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je pojasnio da je Igor Jovanović pronalazač dva patenta koji imaju potencijal da svoju svrhu pronađu u brojnim javnim servisima u Beogradu.

- Igor i njegov tim su razvili potpuno novu tehnološku inovaciju koja se sastoji od dva zasebna dela, a koja može da se implementira kao jedan ceo sistem. Prvi deo se odnosi na mehanizam za inovativno dopunjavanje baterija električnih autobusa u gradu, čija je glavna prednost primenjivost bez potrebnog remonta i opterećenja mreže. Drugi deo sistema se odnosi na uštedu u električnoj energiji stambenih jedinica, fabrika i hangara. Grad Beograd podržava mlade talente i želimo da skrenemo pažnju na uspešne ljude koji mogu da ostvare uticaj na razvoj naše zajednice. Upravo je Igor primer na koji način mladi talenti mogu da doprinesu gradu, lokalnoj zajednici, ali i zemlji u kojoj žive. Želimo da Beograd bude jedan od najlepših "zelenih gradova" u Evropi. Grad Beograd je posvećen ciljevima Zelene agende, a održiva mobilnost jedan je od stubova ove agende. Podsetiću da su tri osnovna pravca razvoja grada Beograda upravo ulaganje u mlade, ekologija i digitalizacija. Igor može da doprinese u sva tri pravca - poručio je gradonačelnik Radojičić.

Beoinfo
 

Igor Jovanović istakao je da je implementacijom njegovog patenta u 12 zgrada uočena ušteda električne energije do 40 odsto, pa  čak i nešto više od toga.

- Ovaj sistem je elektronički sistem veličine šake koji može da se ugradi u termoakumulacione peći, elektrokotlove, ali i u industrijskim zonama, i da značajno doprinese uštedi električne energije - poručio je Jovanović.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo