Balkanska dozvola rada za 30 dana: Makedonci već krenuli „u pečalbu“

05.03.2024

14:19

0

Na jedinstvenom tržištu rada Otvorenog Balkana od danas građanima Srbije, Albanije i Makedonije dostupne su elektronske usluge na portalu eUprava

Balkanska dozvola rada za 30 dana: Makedonci već krenuli „u pečalbu“
Copyright FOTO TANJUG/ VPJNET/ ALEKSANDRA DRAŽIĆ

Od danas je otvoren i tehnički omogućen slobodan pristup tržištu rada između Srbije, Severne Makedonije i Albanije zvanično uspostavljeno 1. marta, i svaki državljanin neke od te tri države može da traži da radi i u druge dve pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, rekao je ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović.

– Tehnički to je omogućeno povezivanjem tri nacionalna portala elektronskih uprava. Potrebno je da građani imaju nalog na portalu elektronske uprave. Vrlo jednostavno mogu da generišu svoj ID broj otvorenog Balkana, a zatim da sa svojim nalogom na nacionalnom portalu odu na portal elektronske uprave neke od druge dve zemlje i tamo da apliciraju za slobodan pristup tržištu rada – rekao je Jovanović.

Kako kaže, u roku od 30 dana dobija elektronski odgovor i može slobodno da ode u tu državu i da radi kao da je državljanin te države.

– Ovo je neverovatno bitna stvar i za građane i za privredu Srbije, Severne Makedonije i Albanije, jer sada dobijamo uvećano tržište rada od nekih 11 miliona stanovnika i po prvi put smo elektronski povezali tri zemlje tako da je slobodan pristup tržištu rada tek prva elektronska usluga, a očekujemo u narednom periodu da će tri zemlje dalje da razvijaju i nove različite druge elektronske usluge – rekao je Jovanović.

Makedonci se već javili

Jovanović dodaje da su se od jutros već javili državljani Severne Makedonije.

– Prema našim podacima od jutros se najviše javilo državljana Severne Makedonije na našem portalu elektronske uprave i imamo negde oko 35 zahteva – rekao je Jovanović.

U ministarstvu preciziraju da državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

Кorisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike