Kamiondžije na granicama Balkana godišnje izgube 3.000 godina

18.10.2023

09:28

0

Autor: R.B.

Vozači kamiona bez mnogo opravdanih razloga izgube čekajući na granicama Balkana 26 miliona sati godišnje, upozorava Svetska banka

Kamiondžije na granicama Balkana godišnje izgube 3.000 godina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Gotovo 3.000 godina, odnosno 26 miliona sati, izgube kamiondžije čekajući na graničnim prelazima država Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova (Svetska banka ovu srpsku pokrajinu tretira zasebno), kaže Svetska banka.

Ovaj zabrinjavajući podatak iznela je tokom prve posete Albaniji u svojstvu potpredsednice Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Antonela Basani, na sastaku sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana, predstavnicima Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, kao i drugim partnerima na samitu Berlinskog procesa u Tirani, piše SeeBiz.

Prema novom izveštaju Svetske banke, ako se prosečno vreme potrebno za prelazak granice skrati za tri sata, što je razlika između prosečnog vremena na Zapadnom Balkanu i u državama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD), BDP u svakoj zemlji Zapadnog Balkana mogao bi u srednjem roku porasti za tri posto.

Ukazano je da bi se nivo rasta pristupanjem EU mogao povećati za još šest posto.

Osim toga, i susedne zemlje članice EU, kao što su Rumunija, Mađarska i Bugarska, mogle bi da ostvare dodatni rast od 0,2 posto usled povećanog obima trgovinske razmene sa Zapadnim Balkanom.

Zapadni Balkan može zajedno na EU tržište

U razgovarima o merama za jačanje regionalne ekonomske saradnje i integracija, napomenuto je da je ekonomska integracija neophodan pokretač ekonomskog rasta, zaposlenosti i prosperiteta. Konstatovano je da bi ekonomije Zapadnog Balkana mogle ostvariti svoj potencijal ako otklone prepreke u trgovini robom i uslugama, te modernizuju platne sisteme.

- Pred Zapadnim Balkanom je izuzetna šansa da izađe na tržište Evropske unije od 450 miliona ljudi. Iskustva iz celog sveta, kao i sa Zapadnog Balkana, pokazuju da je pristup međunarodnim tržištima neophodan da bi kompanije ostvarile rast i ekonomije obima - izjavila je Basanijeva.

Prema njenim rečima, ekonomskom integracijom se omogućavaju ubrzano usvajanje novih tehnologija i brži tokovi novih ideja i inovacija, te veća produktivnost, koja predstavlja temelj rasta država srednjeg nivoa dohotka.

Svetska banka već sarađuje sa partnerima na pojednostavljenju trgovine i saobraćaja u regionu kroz ulaganja i reforme. Osim toga, Svetska banka pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana za približavanje njihovih platnih sistema standardima EU i pomaže im da ispune uslove za pridruživanje jedinstvenom prostoru plaćanja u evrima (Single Euro Payments Area, SEPA), čime će se pojednostaviti slanje doznaka i sniziti troškovi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike