Bugari potpuno prekinuli uvoz ruske nafte

01.03.2024

15:25

0

Autor: G.M.Š.

Bugarska je danas zvanično prekinula uvoz „crnog zlata“ iz Rusije

Bugari potpuno prekinuli uvoz ruske nafte
Ilustracija - Copyright Profimedia

Danas je na snagu stupila odluka bugarskog parlamenta s kraja 2023. godine, da se u potpunosti uvaže sankcije EU Rusiji i prekine sa uvozom nafte iz te zemlje.

Po toj odluci uvoz je postepeno smanjivan u januaru i februaru ove godine, da bi od 1. mara bio potpuno prekinut.

Bugarski premijer, Nikolaj Denkov, je s tim u vezi priznao da postoji rizik od skoka cena za potrošače, ali je izneo uveravanja da nedostatka goriva neće biti.

EU je zabranila uvoz ruske nafte pomorskim putem, tako da se njome još snabdeva nekoliko zemlja sa severoistoka Evrope (Slovačka, Mađarska…), preko naftovoda Družba.

Zbog ovakve odluke iz zemlje se sprema da ode naftna kompanija „Lukoil“, koja pored mreže benzisnkih stanica ima i rafineriju nafte „Lukoil Neftohim Burgas“, koja se nalazi u blizini istoimenog obalnog grada.

– Revizija strategije poslovanja u Bugarskoj posledica je donošenja diskriminišućih zakona od strane državnih tela Bugarske i drugih nepravednih, pristranih političkih odluka u vezi s elektranom, koje nemaju nikakve veze s civilizovanom regulacijom krupnog poslovanja ili s povećanjem prihodne strane državnog budžeta – saopštila je u decembru kompanija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike