Kod Nemaca gradnja kuća na istorijski najgorem nivou

23.02.2024

08:57

0

Autor: R.B.

Ekonomski podaci iz sektora nekretnina daju zabrinjavajuću sliku, kažu analitičari

Kod Nemaca gradnja kuća na istorijski najgorem nivou
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Nemački građevinska industrija i sektor nekretnina idu „iz lošeg u gore“, kažu najnoviji podaci i prognoze, a posebno je loše u delu gradnje kuća.

– Sektor gradnje kuća je, rekao bih, pomalo u krizi poverenja. Previše je stvari koje su otišle u pogrešnom smeru – rekao je Dominik von Ahten, predsednik nemačke firme za građevinske materijale „Hajdelberg Materials“, za CNBC.

U januaru su i trenutno raspoloženje i očekivanja za nemački sektor stambene izgradnje pali na najniže nivoe svih vremena, prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Anketa poslovne klime pala je na negativnih 59 bodova, dok su očekivanja pala na negativnih 68,9 bodova u mesecu, prenosi SeeBiz.

– Izgledi za naredne mesece su sumorni – rekao je Klaus Volrabe, voditelj anketa u Ifu.

U međuvremenu, januarska anketa PMI (menadžera nabavke) u građevinarstvu za Nemačku koju je provela Hamburška komercijalna banka također je pala na najnižu vrednost ikad na 36,3 - nakon što je i u decembru zabeležen negativni rekord. PMI indeks ispod 50 ukazuju na kontrakciju, a što je brojka niža do nule, to je kontrakcija veća.

– Od širokih građevinskih kategorija koje je pratila anketa, stambena aktivnost ostala je najlošija, pokazujući stopu pada koja je među najbržima u istoriji – navodi se u izveštaju PMI.

Ovo pitanje također opterećuje celokupnu njemačku privredu.

Nemački ministar privrede i klime Robert Habek u sredu je rekao da Vlada smanjuje svoja očekivanja rasta bruto domaćeg proizvoda za 2024. na 0,2% s prethodne procene od 1,3%. Habek je istakao više kamatne stope kao ključni izazov za ekonomiju, objasnivši da su one dovele do smanjenja investicija, posebino u građevinskom sektoru.

Podaci Ifo pokazuju da je broj kompanija koje su prijavile otkazivanje narudžbi i nedostatak ponarudžbina neznatno smanjen u januarau, u poređenju s prethodnim mesecom. Ali uprkos tome, 52,5% kompanija reklo je da nema dovoljno ponarudžbina, što Volrabe kaže da opterećuje sektor.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike