Nemci nikako da „krenu“: PMI indeks nabavke skliznuo u februaru

22.02.2024

13:57

0

Nemački privatni sektor je i dalje u ekonomskom padu, a posebno zabrinjava situacija u proizvodnji, kažu analitičari

Nemci nikako da „krenu“: PMI indeks nabavke skliznuo u februaru
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj je prema prvoj preliminarnoj proceni u februaru pao na 46,1 poen sa januarskih 47 poena, i to je znak da privatni sektor nije na putu oporavka, zaključak je danas objavljenog izveštaja agencije „Markit ekonomiks“.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti. U Nemačkoj je u februaru zabeležena osma kontrakcija zaredom.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je porastao sa januarskih 47,7 poena na 48,2 poena, dok je PMI u proizvodnji pao sa januarskih 45,5 poena na 42,3 poena, navodi se na sajtu kompanije S&P global.

– Nemačka ekonomija je i dalje pod pritiskom. Očigledno je da se privreda suočava sa nedostatkom novih porudžbina, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou – rekao je ekonomista „Hamburške komercijalne banke“, Tarik Kamal Čandri

Banka prognozira da će nemačka ekonomija na kraju 2024. godine porasti za 0,5% i naglašava neophodnost strukturnih reformi u zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike