Upozorenje Svetske banke: Ko se skupo zadužuje, mora mnogo brže da raste

22.02.2024

09:01

0

Svetska banka upozorila je zemlje u razvoju da bi visoki troškovi zaduživanja mogli dramatično da utiču na njih

Upozorenje Svetske banke: Ko se skupo zadužuje, mora mnogo brže da raste
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Skupo zaduživanje veoma je opasno za zemlje u razvoju koje imaju nizak privredni rast, upozorila je Svetska banka nakon što je prodaja međunarodnih obveznica vlada zemlaja u razvoju na tržištima dostigla rekord od 47 milijardi dolara u januaru, preneo je Rojters.

Zamenik šefa Svetske banke, Ajhan Kose, poručio je pojedinim državama da se, kada je reč o pozajmljivanju, "sve dramatično promenilo i da njihove privrede moraju da rastu mnogo brže".

– Da imam hipoteku sa kamatom od 10 odsto, bio bih zabrinut – poručio je on.

Kose je dodao i da bi se moglo ispostaviti kako je brži rast nedostižan a to bi obesmislimo tako skupo zaduživanje.

Podaci koje je danas objavio Institut za međunarodne finansije pokazuju da je nivo svetskog duga dostigao novi rekord od 313 biliona dolara u 2023. godini.

Pored toga, odnos duga prema BDP-u, koji ukazuje na sposobnost zemlje da vrati dugove, u zemljama u razvoju takođe je ponovo drastično porastao, što povlači nove pritiske na takve ekonomije.

Svetska banka je upozorila u svom izveštaju, objavljenom u januaru, da je svetska ekonomija imala tokom 2020-2024 najslabiji učinak u poslednjih 30 godina, čak i ako bude izbegnuta recesija.

Očekuje se da će u 2024. svetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4%, pre nego što će porasti na 2,7% u 2025, što je i dalje dalje znatno ispod proseka od 3,1% iz 2010-ih, pokazao je izveštaj Svetske banke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike