Od stranaca i kruzera 10 miliona evra

08.02.2024

14:42

0

Autor: R.B.

Agencija za upravljanje lukama očekuje solidan prihod od brodova za rečno krstarenje ove godine

Od stranaca i kruzera 10 miliona evra
Novi Sad - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Od dolaska većeg broja rečnih brodova za krstarenje Srbija će ove godine imati prihod od oko 10 miliona evra, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Predstavnici Agencije posetili su međunarodno putničko pristanište u Kostolcu, a postiće i ostala putnička pristaništa u Srbiji radi kontrole pripreme za sezonu kruzera.

U Srbiji će ove godine biti otvorena još tri međunarodna putnička pristaništa – u Sremskim Karlovcima, Velikom Gradištu (Ram) i Apatinu i time će se sa više kapaciteta uči u novu sezonu i pokušati da se obori rekord iz 2019.

Prošle godine sezona se završila sa ratom broja putnika 35% u odnosu na 2022. godinu, odnosno rekom je stiglo više od 180.000 turista. Međutim, i dalje se stremi ka broju od 208.000 turista sa kruzera.

– Uspešnoj nautičkoj sezoni doprineće i nedavno usvojene izmene Uredbe o režimu graničnih provera stranih i domaćih plovila, koje predviđaju da kruzeri u Srbiji imaju samo jednu ulaznu i jednu izlaznu reviziju, za razliku od prethodnih godina kada se revizija vršila prilikom svakog pristajanja – navela je Agencija za upravljanje lukama.

Granična provera obavljaće se na graničnom prelazu prvog, odnosno poslednjeg pristajanja u Srbiji, a posle obavljene provere brod može pristajati na međunarodnim putničkim pristaništima predviđenim planom putovanja.

Tako se stvaraju uslovi za pristajanje kruzera u pristaništima koja nisu definisana kao granični prelazi, kakav je Kostolac.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike