Oporavak kruzinga u Srbiji: Više od 130.000 putnika

23.12.2022

12:47

0

Autor: 24sedam

Kruzeri su najčešće pristajali na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu, ali i Novom Sadu, Donjem Milanovcu i Golupcu

Oporavak kruzinga u Srbiji: Više od 130.000 putnika
Kruzer u Golupcu - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Agencija za upravljanje lukama je u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni zabeležila 1.416 pristajanja kruzera i 134.946 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Nakon obustave krstarenja zbog pandemije a potom i redukovanog obima međunarodnog putničkog saobraćaja u 2021. godini kada je ostvareno tri puta manje pristajanja nego u ovoj sezoni, ovogodišnji rezultati ukazuju na oporavak kruzinga, saopštili su iz Agencije za upravljanje lukama.

Kruzeri su najčešće pristajali na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu, gde je evidentirano 548 pristajanja. Na pristaništu u Novom Sadu zabeleženo je 368 pristajanja, dok je u Donjem Milanovcu sezona završena sa 264 pristajanja kruzera, a u Golupcu sa 211.

Tokom ove godine, Agencija je otvorila međunarodno putničko pristanište na Dunavu, u Kostolcu. Na taj način se turistima iz celog sveta približava arheološki park Viminacijum i bogata rimska zaostavština na toku Dunava kroz Srbiju.

Pored toga, kako navode u Agenciji, uložena su sredstva u izgradnju pristaništa u Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Velikom Gradištu (lokacija Ram). Za narednu nautičku sezonu planirano je puštanje u rad pristaništa u Zemunu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu.

U Agenciji ističu da će zajedno sa Vladom Srbije nastaviti da ulažu u razvoj putničkih pristaništa i da ih promovišu u domaćim i međunarodnim okvirima, kako bi se u potpunosti iskoristili nautički potencijali naše zemlje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike