Rečno brodarstvo dobija svoju "kontrolu leta"

01.12.2020

10:05

0

Autor: R.B.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za uvođenje VTS i VHF sistema za upravljanje brodskim saobraćajem na Dunavu

Rečno brodarstvo dobija svoju "kontrolu leta"
Copyright Pixabay

Rečno brodarstvo uskoro dobija svoju kontrolu plovidbe, baš kao što avioni imaju kontrolu leta.

Ministarstvo gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za uvođenje VTS i VHF sistema za upravljanje brodskim saobraćajem na Dunavu i Savi.

U pitanju je implementacija VTS sistema i VHF (very high frequency) sistema brodskih radio-stanica na Dunavu i Savi, kao i u data centru i VTS centru, koji će biti u Beogradu.
Ugovor bi trebalo da bude potpisan do 12. aprila 2021. godine.
VTS sistem (vešel traffic service) je, navodi Ekapija, sistem za monitornih vodnog saobracaja, nešto poput kontrole leta za avione.

Vrednost 850.000 evra

Procenjena vrednost posla je 850.000 evra, a projekat će u sklopu ugovora o finansiranju infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva između Srbije i Evropske investicione banke, sa 40 odsto finansirati EIB, dok će 60 odsto biti dato iz državnog budžeta Srbije.

Osnivanje VTS centra definisano je i Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji navodi da “u cilju unapređenja bezbednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja i zaštite životne sredine ministar ustanovljava pružanje usluga servisa za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS), u područjima gde to bezbednost saobraćaja zahteva.

Dodaje se da VTS servis omogućava identifikaciju i praćenje plovila, strateško planiranje kretanja plovila i pružanje plovidbenih informacija i pomoći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike