Rekama nam stiže manje tereta ali više putničkih brodova nego lani

22.07.2022

09:17

0

U prvoj polovini 2022. na rekama je bilo sedam odsto manje pretovarnog tereta nego u isto vreme prošle godine, ali je nadmašena rekordna godina u broju putničkih brodova

Rekama nam stiže manje tereta ali više putničkih brodova  nego lani
Luka Beograd - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine 7,2 miliona tona pretovarenog tereta na rekama, odnosno sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Na pad pretovara tereta najviše je uticala situacija u Ukrajini i zabrana izvoza žitarica početkom godine, saopštila je Agencija.

Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 29 odsto.

Nafta i naftni derivati su na drugom mestu, sa udelom od 16,9 odsto, a rude na trećem, sa 13,4 odsto.

Na četvrtom mestu nalazi se ugalj, koji je učestvovao u pretovaru sa 12,4 odsto.

U lukama u Srbiji zabeležen je i pretovar 223 kontejnera, što ukazuje na povećanu potražnju za ovim vidom transporta vodnim putevima.

U poređenju sa istim periodom 2021. godine, najveći procenat rasta evidentiran je kod ruda - 21 odsto, nakon povećanja privredne aktivnosti u smederevskoj Železari (HBIS).

Povećane su i količine pretovarene nafte i naftnih derivata za osam odsto. Najveći pad uočen je kod žitarica - 62,5 odsto.

Više pristajanja, manje putnika

Kada je reč o međunarodnom putničkom vodnom saobraćaju, Agencija je zabeležila 636 pristajanja i 59.000 iskrcanih i ukrcanih putnika.

U odnosu na prvih šest meseci 2019. godine, koja predstavlja rekordnu nautičku sezonu u Srbiji, broj pristajanja je veći za šest odsto.

Primena epidemioloških mera prilikom popunjavanja kapaciteta plovila rezultirala je sa 26 odsto manje putnika nego u navedenom periodu.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu - 256, zatim u Novom Sadu 170 i Donjem Milanovcu 114. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 85 pristajanja kruzera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike