Dogovoreno sa Kinezima: Rudarima i metalcima plata veća 16%

05.02.2024

13:43

0

Poslovodstvo „Srbija Ziđin Kopera“ i predstavnici šest reprezentativnih sindikata potpisali u Vladi Srbije aneks kolektivnog ugovora

Dogovoreno sa Kinezima: Rudarima i metalcima plata veća 16%
Rudnik bakra Majdanpek - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Vladi Srbije danas je došlo do formalnog potpisivanja dogovora poslovodstva i radnika „Srbija Ziđin Kopera“ o većim platama.

Potpisani Aneks Kolektivnog ugovora, koji je rezultat dvomesečnih pregovora o novoj ceni rada, donosi osnovnu zarada veću za oko 16%.

Kompanija „Ziđin Koper“ saopštila je da je osnovna zarada zaposlenih u toj kompaniji od ove godine oko 16% veća i da je prosečna neto plata oko 144.000 dinara za više od 6.000 radnika.

Aneks Kolektivnog ugovora je potpisao, u prisustvu ministara za rad i energetiku, Nikole Selakovića i Dubravke Đedović Handanović, generalni direktor „Srbija Ziđin Koper“, Ću Guodžu.

Guodžu je kazao da su plate za više od 6.000 zaposlenih u Srbija Ziđin Koper i pre dogovorenog povećanja daleko premašivale lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika i bile oko 45% veće od proseka u Srbiji.

– Nakon dogovorene nove cene rada, po kojoj će radnicima biti obračunata i isplaćena plata za januar 2024, osnovna zarada biće veća oko 16%, pa će prosečna neto plata iznositi približno 144.000 dinara. Za isti procenat biće povećane i uplate u budžet Srbije po osnovu poreza i doprinosa na zarade, pa će Srbija Ziđin Koper ove godine, samo po tom osnovu, u budžet Srbije uplatiti 6,4 milijardi dinara – rekao je on.

Ne znači ljudima samo veća plata

Guodžu je dodao da kompanija pored osnovne zarade zaposlenima isplaćuje i naknadu za topli obrok u visini 17% prosečne zarade u Srbiji, kao i regres za godišnji odmor u iznosu od 121.200 dinara godišnje.

Istakao je i da se zaposlenima redovno isplaćuju i druga primanja, kao što su otpremnina pri odlasku u penziju, razne nagrade i solidarna pomoć, a uvedeni su i isplaćuju se i mesečni i godišnji bonus, nagrade za redovnost na poslu, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine i drugo.

– Mnoga prava zaposlenih uređena su znatno povoljnije nego što je to predviđeno Zakonom o radu – rekao je generalni direktor te kompanije.

Ministarka rudarstva i energetike je kazala da „Srbija Ziđin Koper“ ima velike ambicije kada je reč o povećanju proizvodnje, posebno nakon rekonstrukcije topionice, ali da je pođednako važno da sve to prate i zarade, adekvatan sistem nagrađivanja i bezbednost na radu.

– Snaga energetskih i rudarskih preduzeća nije samo u mašinama, bagerima, kamionima, već su njihov oslonac, pre svega, zaposleni čije znanje, iskustvo i energija jesu prava pokretačka snaga – rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala i da je od uspostavljanja strateškog partnerstva sa nekadašnjim RTB-om Bor, „Srbija Ziđin Koper“ za pet godina investirala oko 2,6 milijardi dolara.

Podsetila je da je ova kompanija i među prva tri izvoznika u Srbiji i da je na ime raznih poreza i naknada uplatila blizu 500 miliona dolara.

U saopštenju „Srbija Ziđin Koper“ se navodi i da je ukupan broj zaposlenih u toj kompaniji 6.192. i da je po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju dva grada.

Dodaje se da je veliki broj novootvorenih radnih mesta za lokalno stanovništvo odigrao je važnu ulogu u održavanju društvene stabilnosti.

– Od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor, Srbija Ziđin Koper dala je kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 845 miliona dolara. Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada – kazao je Goudžu.

Dodao je da je ta kompanija dodatno realizovala i 211 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti, zabavnih sadržaja za decu i ostalog u Srbiji izdvojila preko šest miliona dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike