Ministar Selaković: Kolektivni ugovor kompanije Zi Đin i radnika najbolji magnet za ljude

08.02.2023

20:40

0

Selaković je izrazio zadovoljstvo i što je nadležni sektor Ministarstva za rad i zapošljavanje dao svoj doprinos u izradi ovog kolektivnog ugovora

Ministar Selaković: Kolektivni ugovor kompanije Zi Đin i radnika najbolji magnet za ljude
Copyright Tanjug/Zoran Milić

Ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas u Boru da kolektivni ugovor između kompanije Zi Đin Koper i zaposlenih nije važan samo za radnike u toj firmi, jer je onim što nudi jedan od najboljih magneta ljudima da dođu u Bor i Majdanpek i zaposle se u jednoj tako ozbiljnoj kompaniji.

On je naveo da je kompanija Zi Đin Koper vratila "malu Srbiju na mapu svetskog tržišta".

"To je upravo najveći rezultat, jer ne samo da je Zi Đin u redu najvećih izvoznika iz Srbije i kompanija koja u ozbiljnom obimu doprinosi rastu našeg BDP-a, već doprinosi i renomeu naše države, a za to su zaslužni i poslovodstvo i zaposleni", kazao je ministar.

Naglasio je i da se potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora pokazuje briga o ljudima, što će omogućiti progresivan rad kompanije i u narednim godinama, a Zi Đin učiniti još poželjnijim poslodavcem. 

"Kada vidim koliko je toga što u ugovoru predviđeno, a da nije propisano po Zakonu u radu, jasno mi je da ste i jedni i drugi dobro radili svoj posao, ali najvažnije je što ste do toga došli pregovorima, a to je reč koji su mnogi u svetu zaboravili", istakao je ministar.

Selaković je naveo da mu je veliko zadovoljstvo što je svojim prisustvom svedočio potpisivanju kolektivnog ugovora u pomenutoj kompaniji u kojoj nije postojao u poslednjih godinu i po dana, kao i zbog toga što su grad Bor i Zi Đin simbol novog ekonomskog napretka i uzdizanja u Republici Srbiji.  

"Podsećam da su predstavnici državnog rukovodstva pre 20 godina govorili da građani Bora treba da sade kikiriki, da zaborave na rudnik i proizvodnju bakra, a mi smo dana svedoci šta je sve Zi Đin uspeo uz ozbiljan i odgovoran rad Borana, kao i žitelja drugih mesta", rekao je ministar i dodao da je radnika sve više sa strane, jer je radne snage Zi Đinu i Boru potrebno sve više.

Napomenuo je i da je zato Bor jedan od gradova koji se najbrže razvijaju u Srbiji, a moguće i da je prvi u tom pogledu.

"Svega toga ne bi bilo da na prvom mestu nije bilo poverenja i to pre svega između predsednika Srbije i Kine - Aleksandra Vućića i Si Đinpinga, a njihovo lično prijateljstvo i intenzivna saradnja, kao i odlični odnosi između dveju država doveli su do toga da ozbiljni investitori iz Kine u Srbiji pronađu mesto za ulaganje svog kapitala, što je u pružilo novu šansu gradu Boru i nekadašnjem RTB-u da se razvijaju", naveo je Selaković.

Dodao je da su za svaki projekat potrebna najmanje tri faktora: propisi, finansijsko-materijalni resursi i treći, kao najvažniji - ljudi.

"Prva dva faktora gotovo su neupotrebljiva bez trećeg, iako smo pre 10, 20 godina imali i propise i ljude, ali nismo imali finansijsko-materijalna sredstva, a od 2019. godine, zahvaljujući ozbiljnom čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije i partnerstvu Bora i Zi Đina, stvoreni su uslovi da Bor, kao u nekim vremenima kojima smo se ponosili, ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije", kaže on.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i što je nadležni sektor Ministarstva za rad i zapošljavanje dao svoj doprinos u izradi ovog kolektivnog ugovora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike