Završena drama u Ziđinu: Novi ugovor, veće plate

08.02.2023

10:45

0

Autor: 24sedam

Zaposleni u kineskoj kompaniji Ziđin dobiće novi kolektivni ugovor koji se bitnije ne razlikuje od prethodnog, dogovoreno nakon pregovora uprave i sindikata

Završena drama u Ziđinu: Novi ugovor, veće plate
Rudnik bakra Majdanpek - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pregovori u „Srbija Ziđin koper“ su uspešno završeni i pretnje prekida rada su otklonjenje dogovorom o novom kolektivnom ugovoru koji nije mnogo različit od prethodnog ali je mnogo bolji nego što je u međuvremenu uvedeni Pravilnik o radu, na koji su radnici imali velike primedbe.

U pregovorima se stiglo od od lineranog povećanja plata (prema Pravilniku) ali bez podizanja osnovice, što je izazvalo protest radnika, do povećanja cene rada po satu i klauzule da se svake godine početkom decembra ugovora nova cena rada uz korišćenje parametara koji se koriste u usklađivanju zarada u Srbiji.

Umesto po 5.000 dinar veće plate, u „Ziđinu“ će zaposleni u proizvodnji (koeficijent 2,5 – 2,6) imati povećanje 15 do 16 odsto, a rukovodioci (koeficjent 2,8 i više) nešto ispod toga.

- Postigli smo kmompromis – cena radnog sata je povećana sa 177 dinara na 192 dinara, a linearna isplata 4.000 dinara ulazi u osnovnu zaradu. Povećanje zarada najviše će osetiti radnici sa nižim koeficijentima a povećanje zasrade ugrađenoi je u januarske plate -  rekao je za portal sindikata UGS "Nezavisnost", Časlav Gavrić, predsednik granskog Sindikata rudarstva i energetike "Nezavisnost".

U sindikatu su umereno zadovoljni dobijeni jer „nisu dobili sve ali nisu ni izgubili sve“, kako je bilo nakon što je istekao stari kolektivni ugovor koji je „zamenjen“ Pravilnikom o radu.

Prema dogovoru, u novom kolektivnom ugovoru ostaće stari sveprihvaćeni način obračuna toplog obroka, regres a novo je da svaki radnik sa porodicom može jednom godišnje da dva dana koristi sobe u hotelu „Jezero“, koje je vlasništvo „Ziđina“.

Radnici su popustili kod broja dana plaćenog odsustva za dobrovoljno davanje krvi, pa sada umesto pet imaju najviše četiri slobodna dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike