Kineske firme najveći izvoznici Srbije

11.08.2023

10:51

0

Samo dve kineske firme iz iste grupacije izvezli tačno jednu četvrtinu eksporta 156 najvećih firmi u Srbiji

Kineske firme najveći izvoznici Srbije
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

U prvih sedam meseci ove godine, ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika iznosila je 4,2 milijarde evra, a najveći izvoznik je „Srbija Ziđin Majning“ iz Brestovca čiji je izvoz procenjen na 631 milion evra, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako je navedeno u avgustovskoj prezentaciji "Tekuća makroekonomska kretanja", drugi po redu izvoznik je kineska kompanija „Srbija Ziđin Koper“ iz Bora čiji je izvoz bio 427,5 miliona evra, a na trećem mestu je takođe kineska „HBIS grupa“ iz Beograda (Železara Smederevo) sa vrednošću izvoza od 374,3 miliona evra.

Ove kompanije su i veliki uvoznici ali se to u srpskoj zvaničnoj statistici ne daje kao posebni izveštaji o „15 najvećih uvoznika“.

Na četvrtom mestu po ostvarenom izvozu od 293 miliona evra je „Tigar Tajers“ (vlasnik francuski „Mišlen“) iz Pirota, a zatim slede, uglavnom, nemačke fireme kao što je prokupački „Leoni Vajering sistems Soutist“ sa 292 miliona evra, „ZF Serbia“ iz Pančeva sa 288 miliona, rumunski trgovac strujom „SCM Pauer“ iz Beograda sa 265 miliona, pa „Robert Boš“ čiji je izvoz bio 257 miliona evra.

Prema evidenciji Uprave carina, kako je objavilo Ministarstvo finasija na devetom mestu liste 15 najvećih izvoznika iz Srbije je nemačka kompanija „Henkel Srbija“, čiji je izvoz u periodu januar- jul ove godine bio 245 miliona evra, zatim sledi južmnokorejska kompanija „Jura Korporejšen“ iz Rače sa 227 miliona evra, pa rusko-srpska „Naftna industrija Srbije“ koja je ostvarila izvoz od 201 milion evra.

Tanjug/Ministarstvo Finansija Uprava Carina
 

 

Takođe nemački „Hemofarm“ („Štada“) iz Vršca je na 12. mestu liste najvećih izvoznika iz Srbije sa izvozom od 199 miliona evra, dok je američki „Filiu Moris Operejšens“ iz Niša imao izvoz od 171 milion evra.,

Nekada slovenačko a sada kinesko „Gorenje“ („Hajsens“) iz Valjeva izvezlo je robe za 169 miliona evra, a poslednji na listi je kineski „Mint Automotive Jurop“ iz Loznice sa izvozom od 168 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva finansija najznačajniji izvozni proizvodi u periodu januar-jun 2023. bili su električne mašine, aparati i uređaji i oni su činili 12,6 odsto ukupnog izvoza, tačnije njihov izvoz je procenjen na 1,837 milijardi evra, a zatim slede metalne rude i otpaci metala sa učešćem od 5,9 odsto.

Kina kao srpski partner pretekla Italiju

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u periodu januar - jun su Nemačka sa udelom od 13,7 odsto, Kina 8,2 odsto i Italija - 6,9 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.

Srbija je u Nemačkoj ostvarila robni izvoz vredan 2,2 milijarde evra i uvoz od 2,4 milijarde. U Kinu je izvezeno za 516 miliona evra a uvezeno za 2,2 milijarde, dok je od Italijana uvezeno robe i usluga za 1,3 evra a izvezeno im za 934 miliona evra.

Rusija je, zbog nafte i gasa, na standardnom četvrtom mestu sa udelom od 5,1 odsto. Rusima se izvezlo robe za 614 miliona evra a uvezlo za 1,1 milijarde evra.

Zatim ide Mađarska koja kao spoljnotrgovinski partner učestvuje sa 4,8 odsto i Srbija je sa tom zemljom imala izvoz od 808 miliona evra i uvoz od 794 miliona.

Komšije iz BiH učestvuje sa 4,5 odsto u ukupnoj trgovini, sa ostvarenim izvozom Srbije od 977 miliona evra i uvozom od 515 milion evra.

Robni izvoz i uvoz Srbije ukupno u  prvih šest meseci 2023. godine iznosio je 14,6 milijardi evra odnosno 18,6 milijardi. Pokrivenost uvoza izvozom povećana na 78,4 odsto u odnosu na 68,1 odsto u istom periodu prethodne godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike