Ruski Gugl menja vlasnika: Jandeks pobegao iz matične zemlje

05.02.2024

12:33

0

Holandska firma „Jandeks“ N.V., vlasnik istoimenog ruskog tehnološkog giganta, prodala je biznis u Rusiji

Ruski Gugl menja vlasnika: Jandeks pobegao iz matične zemlje
Andrei Sebrant, Yandex - Copyright Profimedia

Ruski tehnooški gigant „Jandeks“ (Yandex) je objavio da je postigao dogovor o izlasku sa matičnog tržišta i sa još nekih međunarodnih tržišta po ceni od 475 milijardi rubalja, odnosno oko 4,85 milijardi evra.

Kao i u slučaju drugih firmi koje su zbog sankcija Zapada Rusiji nakon napada na Ukrajinu, napustile tu zemlju. imovinu „Jandeksa“ u Rusiji kupuje konzorcijum ruskih investitora. Među novim invetitorima je i fond u vlasništvu energetske kompanije „Lukoil“, prenosi Tass.

Najmanje 50% od ove sume će biti isplaćeno u gotovini, navodi „Jandeks“ N.V.  koja će do 31. jula 2024 godine promeniti ime i prestati da koriste ime tog brenda.

Akcije firme „Jandeks“ na Moskovskoj berzi su na ovu vest reagovala padom za 9%, prenosi Komersant.

Kako navodi Rojters, ovaj dogovor znači da će firma „Jandeks“, poznata i kao "ruski Gugl", u potpunosti biti u ruskom vlasništvu i definitivno napustiti zapadne tehnolške krugove.

Tržišna vrednost „Jandeksa“ se procenjuje na oko 9,5 milijardi evra i značajno je manja u odnosu na kraj 2021. godine, pre početka rata u Ukrajini, kada je iznosila 27,9 milijardi evra.

Skoro 88 odsto vlasničke strukture „Jandeksa“ je trenutno u slobodnom prometu, a među akcionarima kompanije su mnogi zapadni fondovi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike