Rusi i Ukrajinci s parama napustili Kipar

25.01.2024

11:30

0

Autor: R.B.

Ulozi i broj klijenata iz Rusije i Ukrajine dramatično su opali u kiparskim bankama

Rusi i Ukrajinci s parama napustili Kipar
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pod pritiskom Zapada, Kipar je „postigao napredak u oslobađanju od ruskog novca i poslovanja“. U zemlju u kojoj, kako to formuliše Asošiejted pres, gostujući tim američkih dužnosnika pomaže vladi u preispitivanju slučajeva navodnih kršenja sankcija protiv Rusije, ruski su depoziti od 2014. do 2022. pali za 76%.

Tek nešto manje pali su i depoziti druge strane u ratnom sukobu koji je još malo ulazi u drugu godinu trajanja. Količina novca poreklom iz Ukrajine je pala za 67%.

Broj ruskih klijenata koji koriste kiparske banke za svoje transkacije u istom je razdoblju pao za 82%, dok je broj ukrajinskih klijenata pao za 54%, prenosi SeeBiz.

Kipar je godinama bio poznat kao zemlja čije su banke rado primale novac bogatih štediša, unatoč njihovim sumnjivim vezama i bez obzira na nacionalnost. Posebno je bio omiljen među uticajnim ruskim bogatašima.

Ali, takva situacija je počela da se menjati nakon finansijske krize 2013. godine, koja je Kipar dovela na rub bankrota. Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis obećava sprovođenje sankcija povezanih s ruskim ratom u Ukrajini. Kaže da je njegova zemlja predana "biti na pravoj strani istorije", osuđujući taj ruski rat.

Prema istim podacima, kiparske banke su od 2014. do 2022. raskinule poslovne veze s gotovo 60.000 uglavnom ruskih i ukrajinskih građana, dok je oko 126.000 računa ugašeno a na kojima je ranije bilo oko 40 milijardi evra.

Kiparski mediji nedavno su objavili da je nekoliko velikih ruskih kompanija zbog uvođenja kontrola preselilo svoja sedišta u inozemstvo. Nejasno je koje su se i koliko od tih tvrtki uistinu iselile s Kipra.

Nakon govora u Parlamentarnoj skupštini Veća Europe u utorak, Hristodulidis je rekao da je Kipar u potpunosti proveo sve sankcije EU-a protiv Rusije i pozvao novinare da pogledaju izveštaj EU u kojem se navodi koje zemlje članice nisu.

– Odvažno stojim pred vama i priznajem da su bile počinjene greške – rekao je Hristodulidis, govoreći o optužbama za pranje novca koje su dugo pratile ovu ostrvsku državu, kao i sada ukinutom programu „državljanstva po ulaganju“ koji je ilegalno izdavao pasoše Rusima kao i drugi.

– Sve je to sada istorija Kipra... Greške su se događale u prošlosti i prvi koji su platili za te greške bili su Republika Kipar i sami kiparski narod – rekao je Hristodulidis.

Tim stručnjaka iz američkog Federalnog istražnog biroa i Ministarstva pravosuđa pomaže kiparskim istražiocima u slučajevima koji uključuju advokate i računovođe koji su navodno pomogli u prikrivanju imovine sankcioniranih Rusa i ruskih kompanija.

Godine 2022. na Kipru je bilo registrivano više od 1.600 međunarodnih kompanija, uglavnom u području tehnologije, uključujući i 47 multinacionalne.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike