Jandeks „ignoriše“ zahtev FSB, pravda se sankcijama

19.06.2023

11:07

0

Tehnološka firma koja odnedavno radi i u Srbiji, kažnjena na sudu jer nije sarađivala sa ruskom „tajnom službom“

Jandeks „ignoriše“ zahtev FSB, pravda se sankcijama
FSB - Copyright Profimedia

Moskovski sud kaznio je kompaniju „Jandeks“ (Yandex) sa dva miliona rubalja, odnosno sa oko 22.000 evra, zbog toga što ponovo nije dostavila podatke o korisnicima servisa "Jandeks usluge" ruskoj obaveštajnoj službi FSB.

Predstavnik „Jandeksa“ je pred sudom priznao krivicu i zamolio sudske organe da ne kazne kompaniju sa maksimalnih šest miliona rubalja, što je gornja granica koju predviđa ruski zakon, prenosi Tass.

„Jandeks“ je već kažnjen zbog istog prestupa u 2022. godini, a tada je morao da plati 400.000 rubalja, odnosno oko 4.370 evra.

Advokat ruske kompanije je saopštio da Jandeks nije mogao da se povinuje ovom zakonu zbog zapadnih sankcija protiv Ruske Federacije.

Da bi „Jandeks“ ispunio zahteve zakona, mora da kupi, instalira i konfiguriše hardver i softver strane proizvodnje, što je trenutno nemoguće, naveo je advokat ruske firme.

Dve kancelarije u Srbiji

Jandeks je prošle nedelje otvorio kancelariju u Beogradu i planira da do kraja godine u Srbiji zaposli preko 2000 visokokvalifikovanih stručnjaka.

Generalni direktor Artem Savinovski najavio je otvaranje i druge kancelarije, koje će funkcionisati kao istraživački i razvojni centri, fokusirajući se na kreiranje inovativnih rešenja, poput jezičkih modela sličnih GPT-u, namenjenih za različite usluge Jandeksa, kao i ličnog glasovnog asistenta „Alisu“, hardverska rešenja poput pametnih uređaja, kao i druge usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, uključujući pozivanje vožnje i dostavu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike