Presudan trenutak u kineskoj krizi nekretnina? „Evergrande“ bankrotirao u Hongkongu

29.01.2024

10:19

0

Autor: R.B.

Najveća kompanija za gradnju i upravljanje nekretninama, čiji problemi već godinama drmaju celu ekonomiju Kine, ide u likvidaciju

Presudan trenutak u kineskoj krizi nekretnina? „Evergrande“ bankrotirao u Hongkongu
Hong-Kong - Copyright Profimedia

Kineski „Evergrande Group“ dobio je nalog za likvidaciju od suda u Hongkongu i time je pokrenut proces bankrota jedne od najvećih žrtava imovinske krize i u Kini ali i u svetu. „Evergrande“ donedavno najveća kineska kompanija za gradnju nekretnina i njihovo upravljanje, ugrožava drugu po veličini privredu na svetu već godinama.

Izvršni direktor „Evergrandea“, Šon Siu, opisao je odluku kao "za žaljenje", ali je rekao da će kompanija nastaviti da posluje u kontinentalnoj Kini.

Ogranak kompanije u Hongkongu bio je nezavisan od poslovanja na kopnu, dodao je on u saopštenju.

Odluka sudije iz Hongkonga je poslednji preokret u sagi u kojoj je „Evergrande“ nakupio više od 300 milijardi dolara duga, piše „Blumberg Adrija“.

Kompanija, koja je nelikvidna poslednje dve godine a prošle je ušla u stečaj, je u ponedeljak procenjena na samo 275 miliona dolara, pre nego što je trgovanje njenim akcijama zaustavljeno, što je pad vrednosti od preko 99 % u odnosu na njen zenit.

Trgovanje akcijama kompanije prekinuto je nakon što su one izgubile više od 20 odsto vrednosti.

Kolaps „Evergrandea“ je daleko najveći u krizi koja je povukla privredni rast Kine i dovela do rekordnog broja neplaćanja od strane građevinskih kompanija.

Likvidacija će biti test pravnog dometa sudova u Hongkongu, pošto se većina imovine „Evergrandea“ nalazi u kontinentalnoj Kini a u zemlji se nominalno primenjuje „jedna zemlja – dva sistema“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike