Evergrande na korak od dna: Fič smanjio kreditni rejting na „pred bankrot“

09.12.2021

09:49

0

Rejting agencija spustila kreditni rejting ogromnog kineskog preduzeća za nekretnine koje je uzdrmalo kinesku a povremeno i globalnu finansijsku scenu

Evergrande na korak od dna: Fič smanjio kreditni rejting na „pred bankrot“
Copyright Stambeno poslovni kompleks koji gradi Evergrande u Kini;: Foto: AP Photo/Andy Wong

Rejting agencija „Fič“ je saopštila danas da je smanjila kreditni rejting kineske građevinske korporacije „Evergrande grupe“ i njenih podružnica, „Hengda Rilestejt“ i „Tijanđi Holding“, sa „C" na nivo „RD“, javlja Rojters.

Kreditni rejting „RD" znači da kompanija ima ograničenu sposobnost izmirivanja finansijskih obaveza, da se njenim akcijama i dalje trguje i da još nije ušla u stečaj.

To je pretposlednji nivo od 11 koliko ima „Fičova“ skala. Ispod toga, na rejtingu „D“, firma je ušla u proces stečaja, bankrota ili drugog oblika likvidacije biznisa.

Smanjenje rejtinga je posledica neplaćanja kupona na obveznice „Tijanđija“ dospele 6. novembra u iznosu od 645 miliona dolara, i na neizmirivanje obaveza po osnovu obveznica u iznosu od 590 miliona dolara nakon isteka grejs perioda 6. decembra, navodi se u saopštenju američke agencije za kreditni rejting.

„Evergrande“ je zbog problema nesolventnosti u koje je upao pre gotovo godinu, radi otplate finansijskih obaveza već rasprodao svoje udele bankama. kompanijama za proizvodnju filmova i televizijskih emisija, platformi za striming, u kompaniji za proizvodnju električnih motora itd.

Do sada je "Evergrande" uspevao da dospele dugove plati poslednjeg dana grejs perioda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike