Evergrande se igra živcima investitora: Ponovo za dlaku izbegli bankrot

09.11.2021

10:18

0

Kineski građevinski gigant, koji se mesecima bori s nelikvidnošću, ponovo se u zadnji čas iščupao iz kandži proglašenja bankrota

Evergrande se igra živcima investitora: Ponovo za dlaku izbegli bankrot
Copyright Stambeno poslovni kompleks koji gradi Evergrande u Kini;: Foto: AP Photo/Andy Wong

Kompanija za razvoj nekretnina „Evergrande“, koja je raširena i u drugim biznisima a od čijeg pada strahuje ceo finansijski svet, prikupila je oko 145 miliona dolara za plaćanje kamate na obveznice koje su dospele 11. oktobra neposredno uoči isteka „grejs“ perioda.

Kompanija je prodala 5,7 posto udela u medijskoj firmi „HengTen Netvorks Grupa“ koja proizvodi filmove i televizijske emisije, i koja upravlja platformom za striming, javlja britanski javni servis BBC.

Sledeća tura 148 miliona

„Evergrande“ treba da plati ove nedelje zaostale kamate po osnovu obveznica u iznosu od 148 miliona dolara.

Ovaj kineski građevinac je do sada izbegavao status neplatiše tako što je neizmirene dugova plaćao neposredno pre isteka grejs perioda od 30 dana.

„Evergrande“ je početkom ove godine posedovao većinski udeo u „HengTenu“, ali je od tada izvršio brojne prodaje udela u nastojanju da prikupi novac kako bi ispunio svoje finansijske obaveze.

Drugi veliki korporativni akcionar „HengTena“ je kineski tehnološki gigant „Tencent“, koji je od „Evergrandea“ kupio sedam odsto udela u toj firmi za oko 266 miliona dolara u julu.

Najnovijom prodajom akcija „Evergrandea“ u „HengTenu“, „Tencent“ postaje najveći akcionar ove medijske grupe sa udelom od skoro 24 procenta.

Pored „HengTena“, „Evergrande“ je prošle nedelje prodao i svoj biznis u kompaniji za proizvodnju električnih motora „Protean“, sa sedištem u Velikoj Britaniji, ali nije obavljen iznos transakcije od prodaje te firme, koju je „Evergrandeova“ jedinica za proizvodnju vozila kupila za 58 miliona dolara 2019. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike