Hoće li Epl prepustiti tron: Majkrosoft „preti“ najskupljoj kompaniji sveta

11.01.2024

09:33

0

Autor: R.B.

Pad akcija Epla daje priliku tehnološkom gigantu iz Redmonda da ponovo bude kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na svetu

Hoće li Epl prepustiti tron: Majkrosoft „preti“ najskupljoj kompaniji sveta
"Isključenje" Kine - Copyright Profimedia

Zabrinutosti oko prodaje novog modela „ajfona“ i problemi sa patentima kod pametnog sata doveo je tehnološkog teškaša iz Silikonske doline „Epl“ u opasnost da ga pretekne „Majkrosoft“ kao najvrednija kompanija na svetu.

Od početka godine „Eplove“ akcije su izgubile 4% vrednosti, što je preokret na 48% ratsta u prošloj. „Majkrosoft“, druge strane, zbog proboja u veštačkoj inteligenciji, beleži rast od oko 2%, nakon velikog rasta od 57% u 2023, podseća agencija Rojters.

Screenshot: Google Finance
Vrednost deonice Epla u poslednjih godinu dana

 

Berzanska vrednost kompanije iz Kupertina sada iznosi 2,9 biliona dolara, a konkurenata iz Redmonda 2,8 biliona. „Epl“ je izgubio na tržišna kapitalizacija od poplovoine decembra, kada je bio na vrhuncu sa više od tri biliona dolara.

Prodaja „ajfona“ u Kini pala je za 30% u prvoj sedmici 2024. godine, rekli su analitičari „Džeferia“ u belešci klijentima ove sedmice, kao posledica rastućeg konkurentskog pritiska „Huaveja“Huawei i drugih lokalnih rivala.

Nekoliko puta od 2018. godine, „Majkrosoft“ je nakratko preuzeo vođstvo nad „Eplom“ kao najvrednijom kompanijom. Poslednji put se to dogodilo 2021. godine, kada je zabrinutost zbog pokidanih lanaca snabdevanja u vreme pandemije korone pogodila akcije proizvođača „ajfona“ koji se radio u Kini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike