Epl na udaru pred Božić: Hoće li satovi morati nazad u magacin?

19.12.2023

11:34

0

Autor: R.B.

Najvrednija kompanija na svetu planira „spasilačku misiju“ za svoj posao vredan 17 milijardi dolara

Epl na udaru pred Božić: Hoće li satovi morati nazad u magacin?
Copyright Profimedia

Samo nekoliko dana od zabrane njihovih pametnih satova u SAD, „Epl“ planira spasilačku misiju za posao vredan 17 milijardi dolara koji uključuje ispravke pravno spornog softvera i druga potencijalna rešenja, piše „Blumberg Adrija“.

Inženjeri u kompaniji su u trci da što pre unesu izmene u algoritme na uređaju koji meri nivo kiseonika u krvi korisnika, da ta funkcija ne radi na način za koji firma „Masimo korp“ tvrdi da krši njene patente.

To je inženjerski napor sa visokim ulozima, veći od bilo kog drugog koji je „Epl“ dosad preduzeo. Iako su pojedini proizvodi proizvođača „ajfona“ ranije bili zabranjeni u određenim zemljama zbog pravnih sporova, ovo ograničenje bi pogodilo spravicu koja je jedan od najvećih „Eplovih“ zgrtača novca, i to u matičnoj zemlji i na Božić.

Bez veta Bele kuće, koje bi moglo da stigne u poslednjem trenutku, zabrana koju je uvela Komisija za međunarodnu trgovinu (International Trade Commission) stupiće na snagu 25. decembra.

„Epl“ bi, doduše, mogao da se izmiri sa „Masimom“, ali to put kojim obično ovaj proizvođač ne želi da ide. Zasad, „Epl„ je fokusiran na modifikaciju svoje tehnologije i pokušaj da pridobije naklonost regulatora.

Screenshot: Google Finance
Ekcije Epla na berzi u poslednjih pet dana

 

Za slučaj da zabrana ostane na snazi, kompanija radi na nizu pravnih i tehničkih opcija. Već je počeo da priprema prodavnice za promenu. Poslao je nove vizuale svojim maloprodajnim objektima koji promovišu „epl voč“ (Apple Watch) bez prikazivanja fotografija „serije 9“ i „ultra 2“ - dva modela koja su na meti zabrane.

Kompanijin sat niže klase SE će i dalje biti dostupan.

„Epl“ planira da prestane da prodaje zabranjene satove na svojoj veb-stranici u četvrtak, a zatim da ih povuče iz svojih otprilike 270 prodavnica do 24. decembra.

Ove vesti su u ponedeljak povukle akcije „Epla“ naniže za manje od jedan odsto, dok su akcije Masima porasle za 3,2%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike