Čovek zna znanje: Bafet zaradio 120 milijardi dolara na Eplu

05.01.2022

08:08

0

Rast vrednosti tehnološkog giganta, koji je ove nedelje premašio tržišnu vrednost od tri biliona dolara, doneo je američkom magnatu odličnu zaradu

Čovek zna znanje: Bafet zaradio 120 milijardi dolara na Eplu
profimedia-0074982908 - Copyright Profimedia

Bafetu, poslovnom magnatu, investitoru i predsedniku „Berkšir Hataveja“, „Epl“ bje doneo zaradu od preko 120 milijardi dolara. Njegova kompanija je počela da kupuje akcije „Epla“ 2016. godine, i do sredine 2018. godine stekla je vlasnički udeo od pet posto u proizvođaču „ajfona“, u iznosu od 36 milijardi dolara.

Vrednost „Berkširovog“ udela munjevito se uvećala do 2022. i sada iznosi 160 milijardi dolara, jer se snažan rast cene akcija tehnološkog diva nastavio i u novoj godini.

- Bez sumnje, ovo je je jedna od najuspešnijih investicija koje je Berkšir napravio u poslednjoj deceniji - kaže za CNBC Džejms Šanahan, analitičar „Berkšira“ u firmi "Edvard Džons".

Osim zarade od ogromnog skoka cene „Eplovih“ akcija, ova investicija je za „Berkšir“ bila unosna i zbog velikih dividendi koje je redovno dobijao u iznosu od oko 775 miliona dolara godišnje, u proseku.

„Berkširov“ udeo u „Eplu“ sada čini više od 40 posto portfelja kapitala Bafetovog konglomerata, prema računici portala „InsajderSkor“.

„Berkšir“ je najveći „Eplov“ akcionar, izvan indeksne korpe dobavljača i fondova kojima se trguje na berzi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike