MK Grupa spremila da uloži 1,6 milijardi evra

18.12.2023

15:09

0

Trogodišnji investicioni ciklus srpskog holdinga predviđa ulaganja u zelenu energiju, poljoprivredu, nekretnine i turizam

MK Grupa spremila da uloži 1,6 milijardi evra
Direktor kompanije MK Grupa Mihailo Janković - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Trogodišnji investicije koje „MK Grupa“ planira za naredne tri godine su jednake svima onima do danas i do 2026. godine u nove projekte će biti uloženo onima 1,6 milijardi evra, najavio je danas generalni direktor kompanije Mihailo Janković.

– Ove godine „MK Grupa“ obeležava 40 godina uspešnog poslovanja. Veliki rezultati su iza nas, a ambiciozni ciljevi su pred nama i to potvrđuje našu posvećenost stvaranju vrednosti, ne samo za vlasnike kapitala, već za sve, za zajednicu u celini, za zaposlene, za naše poslovne partnere i za čitavo okruženje - kazao je Janković u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljanju ESG izveštaja Grupe za 2022.

Trogodišnji investicioni ciklus srpskog holdinga predviđa ulaganja u zelenu energiju, poljoprivredu, nekretnine i turizam a Janković je naglasio da je MK Grupa danas jedan od pokretača privrede u Srbiji, ali i u regionu i to svakako ne bi bilo moguće bez fokusa te kompanije na održivo poslovanje i bez odgovornosti koje pokazuje u svom poslovanju.

– Novi projekti kapitalnih investicija koji su pred nama pokazuju čvrstu nameru da stvaramo održivu budućnost i brinemo o prirodi i generacijama koje dolaze. Posvećeni smo dostizanju karbonske neutralnosti a to potvrđuje činjenica da smo u prethodne tri godine kontinuirano smanjivali emisiju CO2 u okviru članica naše grupacije – naglasio je Janković.

Generalni direktor MK Grupe je najavio i da će ta kompanija u narednom periodu poseban doprinos dati smanjenju emisija CO2 dati kroz obnovljive izvore energije i kroz ulaganje u proizvodnju energije iz tih izvora.

– U planu su nam investicije od 900 miliona evra i postizanje kapaciteta energije iz obnovljivih izvora od jednog gigavata, čime ćemo ozbiljno doprineti zelenoj tranziciji Srbije, a odgovorno se odnosimo i prema korišćenju svih resursa, zemljišta, vode i trudimo se da optimizujemo njihovu potrošnju, a isto tako da budemo energetski i efikasni – dodao je on.

Ulaganje i u zaposlene

Janković je najavio da će „MK Grupa“ u narednom periodu ulagati i u svoje zaposlene  kako bi stvorila radno okruženje koje promoviše jednakost, rodnu ravnopravnost, diversifikaciju i inkluziju.

– Ponosni smo na činjenicu da skoro 50 odsto stalno zaposlenih u MK Grupi čine žene i one su 40 odsto na rukovodećim pozicijama. Plan nam je da do 2026. imamo čak 50 odsto žena na upravljačkim pozicijama – kazao je on.

Direktor je podsetio i da se ta kompanija obavezala da će u ovoj godini jubileja investirati i pet miliona evra u narednih pet godina za društveno odgovorne projekte, kao i da je njihov program podrške porodici koji podržava decu, mlade, roditeljstvo, obrazovne i zdravstvene ustanove već poznat širom granica i da će on biti nastavljen.

Predsednik PKS, Marko Čadež, izjavio je da je „MK Grupa“ ne samo da je jedna od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji i u celom regionu, već je pre svega odgovorna kompanija koja svoj razvoj zasniva na inovacijama i na svemu što je važno za rast i razvoj poslovanja u ovim modernim vremenima.

– To je kompanija za primer i kada je u pitanju energetika i na koji način se bave energetskom potrošnjom u sopstvenim kapacitetima, kao i kada je u pitanju na koji način su solidarni prema svojim zaposlenima – rekao je on.

Čadež je naveo i podatak da MK Grupa sa više od 4.000 zaposlenih u celom regionu, uplaćuje oko 60 miliona evra poreza samo u  Srbiji i da više od 80 odsto svega što nabavlja, pre svega nabavlja na domaćem tržištu i u domaćim kompanijama.

– To je veoma važno za celu privredu Srbije, ali ne samo to, već to znači da i te kompanije koje su dobavljači, sa MK grupom rade na principima ESG  i to je neprocenjivo i novo u ovom regionu, ali što nam postaje obaveza i ukoliko se ne budemo naučili da radimo kao što to radi MK grupa, može nam se vrlo lako desiti da ne možemo da izlazimo na tržišta ruske unije što bi mogao biti veliki problem – zaključio je Čadež.

Ko se ne "ozeleni", platiće dodatni porez

Regionalni direktor EBRD za sektor agrobiznisa, Miljan Ždrale, naveo je da su zelena agenda, odnosno svi projekti i tehnička pomoć u  procesima orijentisanim na poboljšanje energetske efektivnosti, konkurentnosti poljoprivrede i smanjenje emisije štetnih gasova jedna od ključnih stvari koji pomažu zemljama u razvoju.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dragan Lončar, kazao govoreći na predstavljanju ESG izveštaja „MK Grupe“ da Srbija na godišnjem nivou prema nekim procenama kreira 62 miliona tona CO2, odnosno ugljen dioksida, i da je po tom indikatoru naša zemlja po glavi stanovnika iznad svetskog proseka.

 Zbog toga je, kako je naglasio važno da kompanije kao što su „MK Grupa“, ali i drugi veliki sistemi, naročito u oblasti proizvodnje električne energije, prerade čelika, kao i velikih industrijskih postrojenja, uvedu najbolje prakse u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Profesor je podsetio i da će od 1. januara 2026, sve kompanije iz zemalja koje nisu članice EU, a koje izvoze svoje proizvode u uniju morati da plaćaju ekološki porez, odnosno zeleni porez.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike