Koliko je profitiralo Top 5 korporacija u Srbiji

06.12.2023

10:03

0

Autor: R.B.

Na listi najprofitabilnijih korporacija u Srbiji nema iznenađenja – vode NIS i Srbijagas, među koje se umešao Eliksir, a tu su i EMS i MK Grupa

Koliko je profitiralo Top 5 korporacija u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Agencija za privredne registre objavila je „Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2022. godini“, odnosno izveštaj o profitima i imovini najvećih srpskih korporacija.

Kao i prethodne godine najuspešnija ekonomska celina je grupa novosadske „Naftne industrije Srbije“, sa neto dobitkom od 92,4 milijarde dinara (788 miliona evra). Taj proifit je uvećan 4,4 puta u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno, NIS je i vodeća firma prema iskazanim poslovnim prihodima u iznosu od 536 milijarde dinara (4,6 milijardi evra), koji su u posmatranom periodu porasli za 73%, pretežno zbog značajno većih prihoda od prodaje proizvoda i usluga (80,5%), i to uglavnom na domaćem tržištu.
Ovakvoj dinamici prihoda od prodaje doprineo je rast cena nafte i naftnih derivata izazvan krizom na tržištu energenata i neizvesnim snabdevanjem uslovljenim sukobom u Ukrajini, kaže analiza APR-a.

NIS zapošljavala 11.255 radnika, odnosno 289 manje u 2022. u odnosu na 2021. godinu.

Ogroman rast u 2022. imao je i šabački „Eliksir“ (Elixir Group), koji je generisao profit od 12.815 miliona dinara (109 miliona evra), veći 3,7 puta u poređenju sa prethodnom godinom. Glavni činilac ovog rezultata je više nego udvostručen poslovni dobitak u iznosu od 14,6 milijardi dinara (125 miliona evra), kao i poslovni prihodi uvećani za 87,7% na godišnjem nivou koji su dostigli 69 milijardi dinara (590 miliona evra - 11. mesto), a pretežno ostvarene prodajom proizvoda i usluga na inostranom i domaćem tržištu.

Intenzivirana prodaja sirovina za proizvodnju mineralnih đubriva, fosforne kiseline,

mineralnih đubriva i raznih usluga praćena je povećanim proizvodnim aktivnostima, što se odrazilo na rast poslovnih rashoda za 80,3%, koji su najvećim delom uslovljeni porastom nabavne cene prodate robe.

Srbijagasu proifit kompenzovala država

Sledeći na listi je jedno srpsko državno preduzeće – „Srbijagas“ je tu po neto dobit
ku, ali i prema realizovanim poslovnim prihodima. Ima profit od 8,6 milijardi dinara (590 miliona evra), uvećan za 47,5% u odnosu na 2021. i poslovne prihode od 220 milijardi dinara (1,9 milijardi evra) - veće za gotovo četiri petine.

Pored većeg prometa prirodnog gasa, na rast poslovnih prihoda uticali su prihodi od subvencija po osnovu obračunatih nadoknada izgubljenog prihoda od prodaje prirodnog gasa (u skladu sa Uredbom o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, od 30.12.2021. godine i prema uredbama donetim u toku 2022. godine), kao i prihodi po osnovu izgradnje magistralnog gasovoda od granice sa Republikom Bugarskom do granice sa Republikom Mađarskom.

Na četvrtom mestu prema ostvarenom neto dobitku je grupa „Elektromreže Srbije“ (EMS), sa zabeleženih 8,2 milijarde dinara (70 miliona evra) dobitka, koji je na godišnjem nivou povećan 3,5 puta.

Glavni doprinos rastućoj profitabilnosti dao je pozitivan poslovni rezultat od 9,8 milijardi dinara (84 miliona evra), uvećan 2,8 puta u istom periodu.

Napravili upola manje ali i dalje u Top 5

Iako u odnosu na prethodnu godinu beleži pad neto dobitka od 54%, na petom mestu je „MK Grupa“ sa ostvarenih 8,04 milijarde dinara (69 miliona evra).

Osnovna delatnosti grupe uključuju poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu poljoprivrednim proizvodima, preradu mesa i usluge transporta, a matično društvo je kontrolisalo 25 zavisnih pravnih lica (16 manje u odnosu na prethodnu godinu), od kojih je tri sa sedištem u inostranstvu.

Tokom 2022. godine otuđeno je zavisno pravno lice koje se bavilo trgovinom poljoprivrednim proizvodima („Viktoriuja grup“ i „Sojaprotein“), što se između ostalog odrazilo i na poslovni rezultat grupe. U tom smislu, realizovani su za 46,6% niži poslovni prihodi koji iznose 30.795 miliona dinara (263 miliona evra).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike