Veliki ulažu uprkos krizi, problem sa malim i srednjim firmama

08.12.2020

09:41 >> 11:11

0

Nekoliko najvećih srpskih kompanija najavilo je da će uprkos situaciji sa korona virusom realizovati sledeće godine značajne investicije

Veliki ulažu uprkos krizi, problem sa malim i srednjim firmama
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Miroslav Mišković („Delta Holding“) je već kupio “Sava centar” i treba da investira šezdesetak miliona evra u njegovu obnovu. Onda tu su Andrej Jovanović („Moji brendovi“), tradicionalno Miodrag Kostić („MK Grupa“). Znači, biće sigurno onih koji će investirati sledeće godine, samo je pitanja obima investicija. Sve zavisi od toga kakva će biti dalja situacija sa koronom –  izjavio je predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, Zoran Drakulić („Point grupa“).

Nedavno su iz Privredne komore Srbije stigli signali da su pojedine velike domaće kompanije najavile da će naredne godine ulagati u svoj biznis bez obzira na krizu izazvanu pandemijom.

Drakulić napominje da su, sa druge strane, problem mala i srednja preduzeća, koja imaju konstantan pad investicija.

– Prošle godine su imali oko 40 odsto manje investicija, a ove godine kako smo čuli pad će iznositi oko 50 odsto. To je ono što moramo da vratimo, a pre svega da povratimo poverenje tim malim i srednjim preduzećima da krenu u novi ciklus – naveo je Drakulić.

Slede velika otpuštanja

Ocenio je da nas zbog toga što epidemija uzima maha čeka težak period u prvom kvartalu sledeće godine.

– Zbog toga što prestaju da važe mere državne pomoći, očekujem da će sigurno doći do jednog značajnog otpuštanja radnika. Mnogi to do sada nisu radili, jer su bili obavezni da drže zaposlene shodno preuzetim obavezama i subvencijama – kaže Drakulić.

Viši potpredsednik za strategiju i razvoj „Delta Holdinga“, Marija Desivojević Cvetković, potvrdila je Tanjugu da Delta ima velike planove kada je reč o ulaganjima u 2021. godini.

– Ono što smo započeli ove godine nastavljamo i sledeće. Što se tiče rilestejta (nekretnina), planiramo da završimo novu poslovnu zgradu „Delta haus“, u aprilu otvorimo naš šoping mol u Nišu „Delta planet“ i da završimo i otvorimo hotel „Indigo“ u Knez Mihailovoj u Beogradu – kaže ona za Tanjug.

Dodaje da će sledeće godine započeti obnovu „Sava centra“, kao i da je u planu početak izgradnje „Bloka 20“, novog kompleksa u kome treba da se nalazi hotel „Interkontinental Beograd“ i još dve poslovne zgrade.

– Sve u svemu nekih 110 miliona evra investicija samo u rilestejtu, a na to dodajemo i investicije u drugim našim biznisima – kaže Desivojević Cvetković.

„Delta će investirati i u agrar 30 miliona evra, prvenstveno u farmu i voćnjake u Zaječaru, kao i 30 miliona „u sasvim novu vrstu posla, kakvim se Delta još nije bavila“ a koji zasad ostaje tajna.

Biznisu potrebna izvesnost

Govoreći o uticaju kovida19 na ovogodišnje poslovanje, ističe da je što se Delte tiče ona najviše uticala na hotelijerstvo, ali se tu videla dobra strana diversifikovanih biznisa jer su tako mogli biti pokriveni gubici u hotelskom biznisu.

Na pitanje kakvu klimu i pogodnosti za ulaganje bi trebalo da obezbedi država i šta u tom smislu očekuju investitori,  sagovornica Tanjuga kaže da privatni investitori žele da znaju šta ih čeka i po kojim pravilima će se igrati u biznisu.

“Očekujemo da imamo izvesnost, da znamo na čemu smo. Ova godina nas je najbolje naučila da sve ne može da se predvidi, ali što se tiče kreiranja klime za biznis, u poslu nije važna neka specifična podrška, nego izvesnost”, naglasila je ona.

Uprkos pandemiji i globalnom padu privrednih aktivnosti, investicioni planovi „MK Grupe“ ostaju nepromenjeni, rekao je  finansijski direktor Andrija Vuković.

Pročitajte još:

Komšije i u “korona godini” dele 13. platu

Ko je platio najveći porez na imovinu ove godine: Hiljade evra za stanove, kuće i garaže koje poseduje

– Samo tokom ove godine komapnija je uložila više od 30 miliona evra u rast proizvodnih kapaciteta u agraru, preciznu poljoprivredu, a planiramo nova ulaganja u biogas – naveo je on za Tanjug.

U narednoj godini nastavljaju s investicijama većim od 50 miliona evra, od čega više od 30 miliona u turistički sadržaj Kopaonika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike