Majkrosoft ulaže 3,2 milijarde u AI u Velikoj Britaniji

01.12.2023

09:21

0

Plan američkog tehnološkog giganta je da velikim ulaganjem u naredne tri godine napravi britansku infrastrukturu za veštačku inteligenciju

Majkrosoft ulaže 3,2 milijarde u AI u Velikoj Britaniji
profimedia-0680475134 - Copyright Profimedia

Majkrosoft“ će da investira 3,2 milijarde dolara u Veliku Britaniju u naredne tri godine, i tako podrži budući rast veštačke inteligencije (AI), saopštila je vlada Velike Britanije.

Kako se navodi, finansiranje će obezbediti infrastrukturu ključnu za rad novih modela veštačke inteligencije.

– Ovo je prekretnica za budućnost AI infrastrukture i razvoja u Velikoj Britaniji – rekao je britanski premijer Riši Sunak.

U razgovorima predsednika „Majkrosofta“ Breda Smita sa britanskim ministrom finansija Džeremijem Hantom, dogovoreno je da se Britaniji obezbedi više od 20.000 najnaprednijih jedinica za grafičku obradu, ključnih za mašinsko učenje i razvoj veštačke inteligencije, navodi se u saopštenju vlade.

Investicija uključuje i plan obuke kako bi se osiguralo da Britanci steknu veštine koje su im potrebne za izgradnju i rad sa veštačkom inteligencijom, dodaje se u saopštenju.

Plan „Majkrosofta“ dolazi uprkos komentarima Smita u aprilu zbog odluka britanskog regulatora na štetu američke kompanije u vezi sa preuzimanjem kompanije za video-igre „Aktivižen Blizard“.

Međutim, Uprava za konkurenciju i tržišta Velike Britanije (CMA), koja je stavila veto na ovaj sporazum u maju, saopštila je da je spremna da proceni predloge „Majkrosofta“ i da je pristala da odustane od tužbe pred Žalbenim sudom za konkurenciju.

Britanske vlasti su u oktobru dale zeleno svetlo za „Majkrosoftovo“ preuzimanje „Aktivižna“, vrednog 69 milijardi dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike