Bil Gejts predviđa revoluciju: Veštačka inteligencija bi mogla da nam omogući prelazak na trodnevnu radnu nedelju

24.11.2023

14:07

0

Uprkos pozitivnim promenama koje tehnologija može doneti, veliki su i rizici od zloupotrebe

Bil Gejts predviđa revoluciju: Veštačka inteligencija bi mogla da nam omogući prelazak na trodnevnu radnu nedelju
Bil Gejts - Copyright Profimedia

Američki milijarder Bil Gejts veruje da tehnologija može da omogući prelazak na trodnevnu radnu nedelju.

U razgovoru s voditeljem Trevorom Noom u podkastu "What Now" Gejts je izrazio mišljenje da bi, iako tehnologija možda neće zameniti ljude, mogla da promeni način rada.

Na pitanje o tome koliko je veštačka inteligencija pretnja radnim mestima Gejts je izjavio da bi moglo doći vreme kada ljudi neće morati da rade toliko mnogo.

- Ako dođemo do društva u kom se radi samo tri dana nedeljno, to bi bilo prihvatljivo - izjavio je Gejts.

Dodao je da bi u budućnosti mašine mogle da obavljaju većinu poslova, uključujući proizvodnju hrane, čime bi se smanjila potreba za radom pet dana u nedelji.

Uprkos pozitivnim promenama koje tehnologija može doneti, Gejts je istaknuo i rizike zloupotrebe veštačke inteligencije.

Profimedia
 

U julu je objavio post na blogu o potencijalnim uticajima veštačke inteligencije, sugerišući da će, iako ne očekuje dramatičan uticaj poput industrijske revolucije, oni biti toliko značajni.

Osim Gatesa, i drugi poslovni lideri, poput izvršnog direktora JPMorgana, Džejmsa Dajmona, predviđaju skraćivanje radne nedelje zbog veštačke inteligencije. Dajmon je izjavio da sledeća generacija radnika može očekivati radnu nedelju od samo 3 i po dana, ističući da će tehnologija promeniti radnu dinamiku i produžiti životni vek ljudi.

Gates je takođe rekao da je promenio svoj stav prema radu. Iako je ranije spavanje smatrao "lenjošću", sada naglašava da svrha života nije samo posao. Kompanije u SAD i širom sveta već su testirale četvorodnevnu radnu nedelju, s nekim izveštajima koji pokazuju poboljšanu ravnotežu između poslovnog i privatnog života, kao i povećanu efikasnost zaposlenih.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike