Akcije Majkrosofta porasle za 8,3 odsto zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

26.04.2023

15:41

0

Cena akcija je bila iznad očekivanja Volstrita od 2,23 dolara, prema podacima iz Refinitiva, a porasle su 10 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine

Akcije Majkrosofta porasle za 8,3 odsto zahvaljujući veštačkoj inteligenciji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Akcije kompanije Majkrosoft porasle su za 8,3 odsto zahvaljujući proizvodima veštačke inteligencije, koji su najviše stimulisali povećanje prihoda.

Kompanija sa sedištem u Vašingtonu nadmašila je kvartalne prihode i profit, vođen rastom poslovanja u oblasti razvoja sistema klauda (cloud) i paketa ofis softvera (MS Office), navodi Gardijan. Kompanija je prognozirala da će prihodi u njenim glavnim segmentima u tekućem kvartalu biti izjednačeni ili premašiti ciljeve Volstrita.

Prihod iznad procene

Akcije su porasle za 8,3 odsto nakon trgovanja na tržištu, posle objavljivanja izveštaja ove tehnološke kompanije, a profit u trećem kvartalu fiskalne godine iznosio je 2,45 dolara po akciji. Cena akcija je bila iznad očekivanja Volstrita od 2,23 dolara, prema podacima iz Refinitiva, a porasle su 10 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U redovnom trgovanju, strahovanja u vezi zarade Majkrosofta smanjila su se za 2,2 odsto, što ga je učinilo najvećim opterećenjem za indeks S&P 500 u utorak, pre objavljivanja izveštaja. Prihod je u martu, odnosno na kraju prvog kvartala, porastao za sedam odsto, odnosno na 52,9 milijardi dolara, što je malo iznad procene analitičara od 51,02 milijarde dolara.

Većina Majkrosoftovih prihoda i dalje dolazi od prodaje softvera i usluga koje sadrže sisteme klauda. Kompanija je ove godine privukla pažnju svojim partnerstvom sa kompanijom "OpenAI", stvaraocem ChatGPT, i poboljšanjem pretraživača Bing sa tehnologijom veštačke inteligencije.

Rast Binga

Majkrsoft je saopštio da je rast poslovanja njegovog klaud sistema "Azure" u poslednjem kvartalu iznosio 27 odsto, što je nadmašilo očekivanje analitičara za rast od 26,6 odsto. Izvršni direktor Majklsofta Satja Nadela je rekao investitorima na konferencijskom pozivu da kompanije imaju više od 2.500 servisnih korisnika sistema Azure-OpenAI, kao i da su funkcije na bazi veštačke inteligencije u širokom spektru proizvoda.

Pretraživač Bing bio je drugoplasirani u odnosu na Gugl pretraživač, a dnevno ima više od 100 miliona korisnika. Bing je zabeležio porast od kada ima dodate funkcije veštačke inteligencije. Majkrsoft predviđa da će prihod u segmentu veštačke inteligencije i klauda, u četvrtom kvartalu iznositi od 23,6 do 23,9 milijardi dolara, što je blizu prosečnim ciljem Volstrita od 23,8 milijarde dolara, prema podacima iz Refinitiva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike