(Ne)očekivani preokret: Sem Altman brže-bolje vraćen u „OpenAI“

22.11.2023

09:28

0

Autor: G.M.Š.

Nakon „kompanijskog udara“, suosnivač vodeće kompanije za veštačku inteligenciju se vraća na poziciju generalnog direktora

(Ne)očekivani preokret: Sem Altman brže-bolje vraćen u „OpenAI“
Sem Altman, osnivač OpenAI - Copyright Profimedia

Suosnivač kompanije  „OpenAISem Altman vratiće se na položaj izvršnog direktora samo nekoliko dana nakon što ga je Upravni odbor razrešio dužnosti i otpustio, saopštila je kompanija.

Do ovog obrta je došlo nakon što je otpuštanje Altmana u petak izazvalo pravu buru u tehnološkoj i široj javnosti, ali i toliko nezadovoljstvo stotine zaposlenih naučnika i inženjera da su zapretili da će svi dati otkaz ako ne bude vraćen na posao, prenosi BBC.

- Radujem se povratku u „OpenAI“ - poručio je Sem Altman u objavi na društvenim mrežama i tako najavio kraj drame u kojoj je mogao biti samo jedan pobednik – „Majkrosoft“, u koji je trebalo da pređe, a koji je i manjinski suvlasnik „OpenAI“.

Pored povratka Altmana na položaj izvršnog direktora kompanije koja je vodeća u razvoju veštačke inteligencije (ChatGPT), u „OpenAI“ su se u principu složili da delimično rekonstituišu Upravni odbor koji ga je razrešio jer "nije bio transparentan i iskren".

Neverovatan uspeh biti uvažen i omiljen

Haotično izbacivanje Altmana iz kompanije „OpenAI“ nudi važnu lekciju o korporativnom upravljanju i o iskorištavanju prilika ali i daje uvid u redak primerak: voljenog generalnog direktora, piše „Biznis insajder“ (BI).

Odluka odbora „OpenAI“ da odbaci suosnivača i vodećeg čoveka kompanije pokazala se toliko nepopularnom da su u osnovi svi pretili da će dati otkaz. To je izvanredna i neuobičajena manifestacija podrške „alfi“ u kompaniji, rekli su stručnjaci za liderstvo za portal.

Naravno, postoje i drugi izvršni direktori koje radnici poštuju i poštuju. „Majkrosoftov“ Satja Nadela a koji je „rezervisao“ Altmana za svoju firmu, takođe je popularan, zatim titan poput Džejmija Dajmona privlači beskrajnu pažnju kao šef „JPMorgana“ a  Voren Bafet je institucija.

Postoje i oni čudni zasnivači tehnologije kao što su Zak Cukerberg ili Džef Bezos, koji su podvrgnuti preispitivanju pa zbog toga kako skaču izvan ovog opsega.

Novi Upravni odbor

Upravni odbor Open AI za početak će voditi Bret Tejlor, jedan od bivših izvršnih direktora kompanije „Sejlsfors“ i direktor „Tvitera“ pre nego što ga je preuzeo Ilon Mask. Ostali direktori su Leri Samers, američki ministar finansija pod predsednikom Bilom Klintonom i član Odbora startapa „Blok“ Džeka Dorsija, te postojeći član Adam D'Anđelo, suosnivač i izvršni direktor „Kuora“ (Quora), saopštila je kompanija u objavi na mreži X (Tviter).

Ipak, malo je poput Altmana koji bi mogli da inspirišu skoro svakog radnika u kompaniji da hoda.

- Ne poznajem nikoga ko ima ovoliki stepen lojalnosti, naklonosti i poštovanja. On dokazuje da možete biti i voljeni i poštovani. I to je izvanredno dostignuće - rekao je za „BI“ Džefri Sonenfeld, dekan za studije liderstva na Jejl školi menadžmenta.

Inženjerima projekat važniji od čoveka

Naravno, zaposleni u kompaniji „OpenAI“ su eminentno zapošljivi, primetio je Sonenfeld, jer toliko organizacija želi da ulovi ljude sa ekspertizom u veštačkoj inteligenciji, tako da nisui morali da brinu za posao.

Ali, ističe Sonenfeld koji je takođe osnivač Jejlovog instituta za izvršno rukovodstvo, u tehnici ljudi imaju tendenciju da budu više vezani za posao koji rade nego za svoje lidere.
- Oni obično nisu toliko zaokupljeni pojedincem - rekao je on.

On ističe primer kada je suosnivač „Epla“, Stiv Džobs, gurnut u stranu sredinom 1980-ih pre njegovog konačnog povratka u kompaniju.

- Što se tiče naklonosti, iako je Stiv Džobs imao mnogo lojalnosti, nije bilo masovne reakcije kada je zamenjen - rekao je on.

Postoje izvršni direktori koji dostižu 10 na skali popularnosti, iako to nije norma, rekao je Sonenfeld. Ukazao je na Kena Fraziera, bivšeg izvršnog direktora kompanije „Merk“. Indra Nooii, nekadašnji šef „PepsiCo“, je takođe tu, rekao je Sonnenfeld. Takođe je dodao Marka Beniofa, šefa kompanije „Sejlsfors“, na svoju listu.

U Altmanovom slučaju, postoje dodatne snage koje raspiruju gnev radnika, rekao je za BI Stiven B. Jang, stručnjak za liderstvo i autor knjige „Kisindžerova izdaja: Kako je Amerika izgubila rat u Vijetnamu“.

Rekao je da je mala veličina „OpenAI-a“ (u američkim razmerama), koji ima nešto manje od 800 zaposlenih, verovatno dodala ulje na pobunu osoblja.

- Emocije i ličnosti igraju mnogo veću ulogu u maloj kompaniji - rekao je on.

I pošto je „OpenAI“ startap, nema dobro definisanu putanju koju bi imala etablirana kompanija. Dakle, promena kapitena u ranoj fazi igre može imati veći uticaj na to kako se stvari odvijaju.

- U vašoj većoj kompaniji, sve je to prilično dobro institucionalizovano - rekao je Jang.

Osim toga, ako neko osoblje kompanije „OpenAI“ misli da će se uključiti na početku sledećeg „Fejsbuka“ ili „Gugla“, nije iznenađenje da bi bili uznemireni uklanjanjem osobe zadužene za dovođenje kompanije tamo - rekao je Jang.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike