Nove cene goriva: Sada će se i vozači na benzin obradovati

10.11.2023

10:30

0

Autor: G.M.Š.

Nova cena goriva za sledeću nedelju lepa je vest za sve vozače jer cene su pale

Nove cene goriva: Sada će se i vozači na benzin obradovati
Ilustracija - Copyright Profimedia

Globalna cena nafte ozbiljno je pala prethodne nedelje i sada je brent na malo iznad 80 dolara za barel, do je pre nedelju dana bio gotovo na 85.

Survale su se i cene dizela i benzina na Mediteranu, tako da tona niskosumpornog dizela na tom repernom tržištu za Srbiju i region, sada iznosi 785 dolara umesto više od 900, koliko je bilo prilikom poslednjeg pika 20. oktobra.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa nafte brent na ICE berzi

 

Kod benzina je slična situacija i za 515 dolara dobije se ista količina koja je 18. oktobra koštala 570 dolara.

Sa ovakvim klizanjima na svetskom i regionalnom tržištu, i u Srbiji su "popustile" cene goriva koje određuje država držeći se, manje-više, "naftne formule" i cena na Mediteranu.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Evrodizel tako od danas pa narednih nedelju dana košta 207 dinara, što je za tri dinara manje nego što je određeno prošlog petka.

Benzin "BMB 95 premijum" sada košta 180 dinara, za dva dinara jeftinije nego juče,

Sa ovakvom promenom, dizel je pojeftinio treću nedelju zaredom, dok je benzinu cena isto toliko mirovala. Poslednji put dizel je poskupeo pre šest nedelja a benzin pre čak osam.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

 

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike