Brent sada ispod 80 dolara, rat (još) ne utiče na cenu

09.11.2023

09:43

0

Autor: R.B.

Cene nafte su naglo pale u poslednje tri nedelje i tu čak ni novi rat na Bliskom istoku nije uticao na poskulljenje

Brent sada ispod 80 dolara, rat (još) ne utiče na cenu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slaba tražnja za sirovom naftom u svestu, pre svega u Kini i nešto manje u SAD, značajno je oborila cenu nafta na berzi a takav trend nisu promenili ni sve žešći okršaji Hamasa i vojske Izraela u Palestini.

Sa cenom brent nižom od 80 dolara, a američke nafte WTI na oko 76 dolara po barelu, sirova nafta se zadržala blizu tromesečnog najnižeg nivoa. U dva dana pad cene je bio gotovo 7%, zbog znakova da se izgledi potražnje pogoršavaju, javlja Blumberg.

Cene nafte su naglo pale u poslednje tri nedelje usled sve veće zabrinutosti zbog slabije potražnje. Fokus se vratio na potražnju, sa padom marže prerade i povećanjem zaliha u Kini, najvećem uvozniku nafte. Najveća azijska ekonomija vratila se u deflaciju, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak.

Snabdevanje sa Bliskog istoka – globalnog izvora oko trećine sirove nafte koja ide na tržište – nije pogođeno više od mesec dana nakon što je palestinski Hamas napao Izrael sa teritorije Pojasa Gaze.

Nafta pristiže na tržište uprkos smanjenju proizvodnje OPEK+, npr. ruske isporuke su blizu četvoromesečnog maksimuma, tako da nafte ne nedostaje da bi skočila cena.
U SAD, industrijski podaci pokazuju da su se zalihe sirove nafte povećale za skoro 12 miliona barela prošle nedelje, iako zvanični podaci Uprave za energetske informacije neće biti objavljeni do sledeće srede.

- Tržište je trenutno u stanju zabrinutost zbog potražnje. Makropodaci iz SAD i Kine, kao i podaci o zalihama EIA, biće ključni u bliskoj budućnosti za procenu uticaja visokih kamatnih stopa na potražnju za naftom - rekao je Čaru Čanana, tržišni strateg u kompaniji „Sakso Kapital markets“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike