Radosna vest za "dizelaše": Pojeftinilo gorivo

03.11.2023

10:37

0

Autor: G.M.Š.

Cene na pumpama u Srbiji ovoga petka ispratile su delimično kretanje regionalnih cena derivata i u narednih nedelju dana jeftiniji nam je dizel

Radosna vest za "dizelaše": Pojeftinilo gorivo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte u svetu prilično je pala u poslednjih nedelju dana i sada je pet dolara (4,4%) manja nego što je bila. U zadnje dve nedelje kretanje cena nafte prate i cene benzina i dizela na tržištu Mediterana, koje je reperno za određivanje cena na srpskim pumpama.

Niskosumporni dizel je ovih dana na 856 dolara za tonu, a 20. oktobra je bio 905, dok je benzin 542 dolara, na koliko se spustio sa 570 dolara.

Screenshot: CME Group
Cena dizela u 2023. godini na tržištu Mediterana

 

Zbog toga je danas izračunato da je pad cena na tržištu toliki da omogućava da na pumpama u Srbiji cena litra evrodizela bude 210 dinara, dok sena BMB95 ostaje 182 dinara, kao i dosad.

Pojeftinjenje dizela je dva dinara po litru u odnosu na cenu koja je važila pretohodnih nedelju dana.

Ovo je sedmi put uzastopno da cena benzina nije otišla naviše, dok je dizel vezao pet nedelja bez poskupljenja.

Screenshot: CME Group
Benzin u 2023. godini na tržištu Mediterana

 

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva pod kontrolom Vlade Srbije

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike