Gotovo na cilju: Evrozona pobeđuje inflaciju ali BDP ne ide baš dobro

31.10.2023

11:49

0

Autor: R.B.

U oktobru inflacija u zemljaka koje su „pod brigom“ Evropske centralne banke, pala za trećinu

Gotovo na cilju: Evrozona pobeđuje inflaciju ali BDP ne ide baš dobro
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema preliminarnoj proceni, godišnja stopa inflacije u evrozoni u oktobru je pala na 2,9% sa septembarskih 4,3%, saopštio je danas Evrostat. Cenu ovaranja inflacije, međutim, ponegde prilično tvrdo, plaća privreda.

Inflacija u evrozoni je sada najniža od jula 2021. godine, i veoma je blizu ciljane stope Evropske centralne banke od od 2%.

Generalna stopa inflacije deluje dobro ali to nije znak da je inflacija pobeđena, pokazuju detalji i bazna inflacija.
Evrostat procenjuje da su cene hrane, alkohola i duvana u oktobru porasle za 7,5% međugodišnje, kao i cene usluga - za 4,6%, industrijskih proizvoda osim energije - za 3,5%, dok su cene energije pale za 11,1% u odnosu na isti mesec lane.

Godišnja stopa bazne inflacije je pala na 4,2% sa septembarskih 4,5%, dodaje se u saopštenju. Stopa bazne inflacije u evrozoni je najniža od jula 2022. godine.

Na mesečnom nivou su cene u evrozoni porasle za 0,1% u odnosu na septembar.

BDP negde u plus a negde u minus

Prema preliminarnoj proceni Evrostata, ekonomija evrozone je u trećem tromesečju pala za 0,1% u odnosu na drugi kvartal, dok je privreda Evropske unije u istom periodu porasla za 0,1%.

Na godišnjem nivou je BDP evrozone i EU porastao za 0,1% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Najveći kvartalni rast BDP u zemljama EU je registrovan u u Letoniji - 0,6%, Belgiji - 0,5%, Španiji - 0,3%, a najveći kvartalni pad u Irskoj - 1,8%, Austriji - 0,6% i Češkoj - 0,3%.

Na godišnjem nivou je pet zemalja EU zabeležilo rast u odnosu na treći kvartal 2022. godine, a on je bio najveći u Portugaliji - 1,9%, Španiji - 1,8%, Belgiji - 1,5%.

Najveći međugodišnji pad ekonomije u trećem kvartalu je primećen u Irskoj - za 4,7%, Estoniji - 2,5%, Austriji i Švedskoj - po 1,2%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike