U EU inflacija dogodine tri odsto, u Srbiji do 4,5

13.09.2023

09:38

0

Autor: 24sedam

Evropska centralna banka očekuje da ni sledeće godine rast cena u evrozoni neće pasti ispod tri odsto, dok srpska prognozira svoju inflaciju na manje od 4,5 odsto

U EU inflacija dogodine tri odsto, u Srbiji do 4,5
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Evropska centralna banka (ECB) očekuje da će inflacija u 20-članoj zoni evra ostati iznad tri odsto sledeće godine, i ovakva prognoza bi u četvrtak mogla da podstakne deseto uzastopno povećanje kamatnih stopa, kaže izvor Rojtersa.

Ažurirana projekcija za 2024. je znatno iznad cilja centralne banke EU od dva odsto i biće veća od prognoze u junu koja je bila „do tri odsto“. Takođe je iznad 2,7 odsto koliko su analitičari očekivali u anketi Rojtersa.

Pomno praćena prognoza za 2024. doprinosi povećanju stope jer se čini da potvrđuje strahovanja da bi moglo biti teže smanjiti inflaciju nego što se ranije mislilo.

U Srbiji pad na 11,5, ide se na manje od 4,5 odsto

Dok se EU sprema na još jedno povećana kamatnih stopa u Srbiji centralna banka kaže da je inflacija „dodatno usporila“ i u avgustu, kada je iznosila 11,5 odsto.

To je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, čak je avgustovski podatak nešto niži u odnosu na projekciju iz Izveštaja o inflaciji.

Usporavanje inflacije u najvećoj meri je rezultat usporavanja rasta cena hrane i u manjoj meri cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u avgustu našao se na nivou od devet odsto, pri čemu cene naftnih derivata i dalje doprinose usporavanju ukupne međugodišnje inflacije, ali u manjoj meri nego prethodnih meseci.  

Prema aktuelnoj projekciji, međugodišnja inflacija će nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se u proseku mesečno za oko jedan procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto.

Opadajućoj putanji inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u drugom tromesečju 2024. doprineće i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

Kao granice cilja NBS ima inflaciju od 1,5 do 4,5 odsto, odnosno „tri plus/minus 1,5 odsto“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike