Ako ste na berzi, ne očekujte skok akcija

31.10.2023

09:16

0

Autor: R.B.

Investitori koji se nadaju da će deonice do kraja godine znatno uvećati vrednost biće razočarani, kažu iz „Morgan Stenlija“

Ako ste na berzi, ne očekujte skok akcija
Valstrit zabrinut zbog novih kamata - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Berze su prevremeno ušle u zimski san i ne treba očekivati neki nagli skok akcija, ma šta neki analitičari pričali, upozoravaju iz investicione banke „Morgan Stenli“

- Šanse za veliki rast u četvrtom kvartalu su dobrano pale. Sve manji broj akcija koji pokreću indekse, skromni su učinci vodećih faktora, sve brojnija smanjenja projekcija zarada i pad poverenja potrošača i preduzeća pričaju drugačiju priču od konsenzusa analitičara, koji očekuju rast do kraja godine - kaže Majkl Vilson iz „Morgan Stanlija“.

Vilsonovo pesimistično stanovište se u poslednja tri meseca pokazalo tačnim, a investitori su najviše zabrinuti zbog najava da će kamatne stope centralnih banaka duže ostati visoke, piše „Blumberg“.

Indeks S&P 500 je ušao u „tehničku korekciju“, odnosno pad cena, u petak usred rasta volatilnosti i viših stopa inflacije. Indeks je na zatvaranju vredeo 10 odsto manje od nedavnog vrhunca koji je dostigao letos.

Oči investitora sada su uprte u kvartalne finansijske izveštaje kompanija kako bi procenili koliko su kompanije ostale profitabilne i koliko su u stanju da izdrže udarce poput viših kamatnih stopa.

Projekcije profita su "previsoke za četvrti kvartal, a i za 2024, čak i da privredi sve ide kako treba", rekao je Vilson.

Malo je verovatno da će monetarna i fiskalna politika doneti olakšanje tržištima, a mogle bi i da se dodatno pooštre. Takođe, nedovoljna širina - odnosno broj akcija koje učestvuju u rastu indeksa - pokazuje da finansijski izveštaji većine kompanija neće doneti razlog za slavlje.

Strateg je takođe rekao da učesnici na tržištu akcija primećuju da uticaj zaoštravanja Federalnih rezervi tek počinje da se osećaju u ekonomiji. Akcije koje su osetljive na promene kamatnih stopa imaju slabiji učinak u poslednjih nekoliko meseci, dok defanzivni sektori imaju sve bolje rezultate.

- Ovakve okolnosti pokazuju da je tržište više zabrinuto za rast nego za veće kamatne stope i same valuacije – zaključuje analitičar.

Živnula i Evropa i Amerika

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u porastu, kao i američki indeksi.

Indeks frankfurtske berze DAX je danas u 10.00 sati skočio na 14.802,15 poena, kao i francuski CAC 40 - na 6.879,39 poena i londonski FTSE 100 - na 7.356,46 poena, moskovski MOEX je pao na 3.189,37 poena.

Vrednost američkog berzanskog indeksa Dau Džons je pre današnjeg otvaranja berzi u SAD porasla na 32.928,96 poena, kao i vrednost indeksa S&P 500 - na 4.166,82 poena i indeksa Nasdaq - na 12.789,48 poena.

Cena sirove američke WTI nafte je porasla na 82,762 dolara za barel, kao i cena evropskog Brenta, na 86,995 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se danas za TTF čvorište prodavali po ceni od 52 evra za megavat-sat.

Cena zlata je porasla na 1.996,91 dolara za uncu, dok je cena pšenice pala na 5,6084 dolara za bušel (bušel iznosi 27,216 kg).

Vrednost evra u odnosu na dolar je iznosila 1,06420 što je za 0,28 odsto više nego juče.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike