Italijanima prikočila industrija, Francuzima pala inflacija

31.10.2023

11:25

0

Autor: R.B.

Najveće ekonomije EU, od kojih je Italija i veliki trgovinski partner Srbije, i dalje imaju probleme zbog ekonomske krize

Italijanima prikočila industrija, Francuzima pala inflacija
Copyright Profimedia

Prema preliminarnoj proceni, italijanska ekonomija je u trećem kvartalu stagnirala kako u odnosu na drugi kvartal, tako i u odnosu na treći kvartal 2022. godine, saopštio je danas italijanska zvanična statistika - Istat.

Na kvartalnom nivou je zabeležen pad u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kao i rast u sektoru industrije, dok je sektor usluga ostao na otprilike istom nivou, navodi se na veb stranici Istata.

Italijanska privreda je u prva tri kvartala porasla za 0,7% u odnosu na isti period prošle godine.

Istat je objavio i septembarske rezultate trgovine Italije sa zemljama van EU, iz kojih proizilazi da je italijanski izvoz pao za 7,2% u odnosu na isti mesec lane, a uvoz za 32,3% međugodišnje.

Francuzima polako bolje

Istovremeno, iz Francuske stiže vest da se iz krize polako izlazi, bar što se inflacije tiće. Prema preliminarnoj proceni, godišnja stopa inflacije u Francuskoj je u oktobru pala na 4% sa septembarskih 4,9%, saopštio je danas francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja - Insee.

Kako se navodi na sajtu te organizacije, usporavanje inflacije je posledica sporijeg međugodišnjeg rasta cena energenata i hrane, dok se istovremeno očekuje nešto brži rast cena usluga.

Na mesečnom nivou su cene porasle za 0,1% u odnosu na septembar zbog porasta cena usluga, posebno transporta.

Kompletni rezultati vezani za oktobarsku inflaciju će biti objavljeni 15. novembra.

Insee je danas takođe objavio da je francuska ekonomija porasla za 0,1% u odnosu na drugo tromesečje - u skladu sa očekivanjima tržišta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike