Đedović sa Japancima o srpskom biseru RHE „Bistrica“

19.09.2023

12:14

0

Ministarka rudarstva i energetike razgovarala je o izgradnji nove srpske reverzibilne elektrane

Đedović sa Japancima o srpskom biseru RHE „Bistrica“
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović danas je u Tokiju razgovarala sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega, podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane "Bistrica".

Kako kaže, japanska tehnologija je među najrasprostranjenijim u svetu kada su takva postrojenja u pitanju i Srbija od japanskih partnera može dosta da nauči kada je reč o tehnologiji, prenosu znanja i tehničkim rešenjima, saopšteno je iz Ministarstva.

- Razgovora je bilo i o izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 30 godina i najveći novi energetski kapacitet, više od 650 megavata, koji će koštati blizu milijardu evra. Još uvek se radi procena i studija izvodljivosti, koja treba zapravo da nam pokaže koji su to troškovi - izjavila je Đedoviće Handanović  za Tanjug.

Jedna od tema današnjeg razgovora bila je i Termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu.

- Veoma sam zadovoljna. Sastali smo se sa izvršnim potpredsednikom Jamadom i pričali smo o dugogodišnjoj kooperaciji koja će se uspešno završiti početkom sledeće godine završetkom projekta odsumporavanja na TENT-u A, u Termoelektrani Nikola Tesla. To je bio jedan veoma važan završetak saradnje na ovom projektu kojim je JICA zadovoljna, samim tim i japanska vlada - izjavila je ona.

 Ministarka je podsetila da je Japan naš izuzetno važan partner, prisutan u Srbiji više od 20 godina kroz donacije, ali i kroz finansiranje projekata, pre svega, od strane JICA, ali i drugih japanskih kompanija, značajnih najpre za poboljšanje zaštite životne sredine.

Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, presednikom parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keindanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike