Da li će nam novi termoblok B3 u Kostolcu konačno upaliti svetlo: EPS traži dozvolu za puštanje u rad

25.08.2023

09:04

0

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za uslugu pribavljanja integrisane dozvole za potrebe projekta izgradnje bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac B

Da li će nam novi termoblok B3 u Kostolcu konačno upaliti svetlo: EPS traži dozvolu za puštanje u rad
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na lokaciji termoelektrane Kostolac B u toku su radovi na izgradnji novog bloka B3 instalisane snage 350MW. Izgradnja novog bloka B3 je započela 2016. i očekuje se da će radovi biti završeni tokom 2023. godine.

Radovi na izgradnji novog bloka B3 sa svim pripadajućim sistemima, uključujući proširenje deponije uglja trećom deponijskom linijom kao i deponovanje čvrstog otpada u unutrašnjem odlagalištu površinskog kopa Drmno se izvode prema tehničkim specifikacijama kineske kompanije CMEC kao glavnog projektanta i izvođača, piše Ekapija.

Značaj integrisane dozvole

Inače, u Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je definisana integrisana (IPPC) dozvola kao odluka nadležnog organa doneta u formi rešenja kojom se odobrava puštanje u rad postrojenja ili njegovog dela.

Integrisana dozvola se izdaje za rad novih postrojenja i obavljanje njegove aktivnosti, a nijedno novo postrojenje ne može započeti rad bez integrisane dozvole. Dozvola se izdaje na period koji ne može biti duži od deset godina.

Kako je ranije navedeno, ugovor o izgradnji bloka B3 u termoelektrani Kostolac B Vlada Srbije i Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisali su sa kineskom kompanijom CMEC još 2013. godine. Radovi su počeli pet godina kasnije, a od tada rok za njihov završetak pomeran je više puta.

Izgradnja bloka B3, vredna 618 mil USD, najveća je investicija u EPS-u u proteklih 30 godina, a poslednja Termoelektrana izgrađena je upravo u Kostolcu.

Godišnje 2,5 milijardi kWh struje

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, izjavila je u februaru ove godine, da je neophodno ubrzati izgradnju novog bloka B3 Termoelektrane Kostolac, da bi se postigao zadati rok i Srbija pre naredne zime dobila novih 350 megavata na mreži.

Očekivana godišnja proizvodnja ovog bloka nominalne snage 350 MW je oko 2,5 milijardi kWh električne energije.

Ministarka je nedavno rekla i da je za energetski sektor u Srbiji među najvažnijim zadacima završetak nove termoelektrane Kostolac B3 i gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, kao i dalje povećanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike