Nemci se prave Englezi: Naša nafta dolazi iz Rusije?

12.09.2023

16:30

0

Nemačka javnost je „šokirana“ podacima zvanične statistike da velika količina nafte u zemlju i dalje stiže iz prokažene Rusije

Nemci se prave Englezi: Naša nafta dolazi iz Rusije?
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Proteklih sedmica nemački mediji su u više navrata izveštavali o tome kako Rusija izvozom preko susednih zemalja poput Kazahstana zaobilazi ekonomske sankcije Zapada. A sada im zvanična statistika na to dodaje da nije samo taj ruski sused u pitanju.

Javnost je možda „šokirana“ ovakvim informacijama ali oni bolje upoznati sa problemima energetike dobro znaju da se količine koje svakodnevno troše Nemci ne mogu naći negde „na polici“ na svetskom tržištu. Pre nego što je Zapad odlučio da mu ne treba ruska nafta, uvoz Nemačke iz te zemlje je 2022. godine bio je 2,8 miliona tona mesečno, odnosno gotovo 40 odsto ukupno uivezene nafte.

Uprkos ograničenjima na uvoz, usled sankcija Zapada zbog invazije na Ukrajinu, Nemačka očigledno preko Indije još uvozi velike količine nafte iz Rusije, ukazuju podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku.

- Uvoz naftnih derivata iz Indije povećao se u prvih sedam meseci, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, za više od 12 puta - objavio je nemački zavod za statistiku.

S druge strane, Indija je u istom periodu iz Rusije uvezla velike količine sirove nafte, prenosi Hina.
Kad je u pitanju uvoz iz Indije pre svega se radi o derivatima koji služe u proizvodnji dizela ili lož ulja.

Kako navodi Savezni zavod za statistiku, Indija sirovu naftu za proizvodnju ovih derivata, od početka ruskog napada na Ukrajinu, uvozi isključivo iz Rusije.

Nemačka je zbog napada na Ukrajinu obustavila direktni uvoz nafte iz Rusije, a zapadne zemlje su uvele ograničenja na cene nafte iz Rusije.

Nedeljnik "Špigel" je objavio kako, uprkos ovim ograničenjima, Rusija još uvek dobija mnogo više od 60 dolara po barelu nafte, što je gornja cena koju su odredile zemlje grupe G7 za naftu iz Rusije, tako da je upitno da li sankcije imaju smisla.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike